Statsterrorisme mot et okkupert folk

av Eddie Whyte, sentralstyremedlem i Palestinakomiteen. 
Først publisert i Dagsavisen 10. august 2021

Nylig fortalte en kort NTB-melding om Shaukat Awad (20) som ble skutt og drept av israelske okkupasjonsstyrker under en begravelse på Vestbredden.

Den avdøde som skulle begraves, var Mohammed al-Alami (12), drept av de samme styrkene dagen før mens han satt i sin fars bil på vei tilbake fra en handletur. Lille Mohammed er det 77. palestinske barnet de israelske okkupasjonsstyrkene har myrdet så langt i år.

Dagen før Mohammed ble drept, ble Shadi Salim (41) myrdet mens han reparerte vannrørene i landsbyen Beita. Noen dager tidligere ble Mohammed Tamimi (17) skutt og drept, og Yousef Nawaf Mhareb (17) døde fra skader etter å ha ligget på sykehuset i flere uker. Alle var ofre for de israelske okkupasjonsstyrkenes «skyt-for-å-drepe»-politikk på Vestbredden. 

Siden den såkalte våpenhvilen trådte i kraft 21. mai i år og fram til 26. juli, har 41 palestinere blitt drept og 3 702 skadet. I den samme perioden har ingen israelere dødd, mens bare 18 er meldt som skadet. Totalt for året 2021 (fram til 26. juli) er 312 palestinere drept og 13 582 skadet, mot 11 israelere drept og 73 skadet. (Kilde: United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA))

Tallene bekrefter det vi allerede vet – dette er ingen konflikt mellom to like parter. Det er stor forskjell mellom okkupanten Israel, som er en av verdens store militære makter, og de okkuperte palestinerne, hovedsakelig flyktninger som verken har en hær, en marine, et luftforsvar eller bomberom i Gaza der de kan gjemme seg under angrep.

At så mange palestinere har blitt myrdet eller skadet av Israel, selv i en periode med «våpenhvile», beviser at den nåværende situasjonen for palestinske sivile er helt uholdbar – både i Gaza og på Vestbredden. Palestinere under okkupasjon kan ikke vente på fremtidige forhandlinger – det internasjonale samfunnet må iverksette tiltak umiddelbart for å få slutt på okkupasjonen og ta et oppgjør med apartheidstatens undertrykkelse av palestinerne.

– Vi må ta et oppgjør med apartheidstatens undertrykkelse av palestinerne.

Den såkalte konflikten handler ikke om en åpen krig, men om en okkupasjon og statsterrorisme mot et okkupert folk. Hvor lenge kan vi tillate at den norske regjeringen fortsetter å sitte på sidelinjen og godta okkupasjonens brutalisering av en sivilbefolkning og regelrett barnemord? 

Den norske plassen i sikkerhetsrådet må brukes til å følge opp FN-vedtakene om å avskaffe Israels apartheidsystem og sørge for en løsning som respektere både palestinske rettigheter og internasjonal lov. Men aller først må okkupasjonen opphøre.

Publisert: 11. august 2021