De opplevde al-Nakba i 1948: Tre norsk-palestinere forteller om flukten

I anledning al-Nakba har Palestinakomiteen intervjuet tre norsk-palestinere som opplevde al-Nakba («katastrofen») i 1948. Resultatet har blitt til en liten dokumentarfilm laget av Anine Wiesner Barg. Se filmen her!

Mohammed Zoubidi, Ghazi Badr Dajani og Yossif Iraki måtte alle flykte fra hjemlandet Palestina da staten Israel ble opprettet for 70 år siden. De er bosatt på henholdsvis Holmlia, Fagernes og Lørenskog.

Felles for dem alle er at de lengter tilbake til hjemlandet – til Palestina.

Alle tre trodde de skulle få returnere til hjemlandet etter hvert, men det skjedde aldri. Israel nekter palestinerne retten til å returnere til sine hjem selv om de har krav på det, ifølge til FN-resolusjon 194. 

Flyktet til Libanon

Israel ble opprettet på nesten 80 prosent av det territoriet som frem til 1948 het Palestina, og 90 prosent av palestinerne i dette området ble kastet ut. Dette foregikk systematisk og med overlegg av den sionistiske bevegelsen – en bosetterkolonialistisk bevegelse med røtter fra Europa. Derfor kaller palestinerne det katastrofen – nakba på arabisk.

LES OGSÅ: Dette er al-Nakba

I likhet med mange andre palestinere flyktet Yossif Iraki til Libanon under al-Nakba Han levde der i mange år før han kom til Norge:

Vi mistet alt. Vi hadde ingen penger da vi kom til Libanon – bare det vi hadde på kroppen. Flyktningene i Libanon snakket om Palestina som en levende legende, et paradis. Hele tiden sammenlignet de deres liv med livet i Palestina (…) Hele tiden levde vi på fortiden, og hadde et håp om at vi en gang skulle vende tilbake.

Se filmen her:

FAKTA: PALESTINSKE FLYKTNINGER

  • Rundt halvparten av det palestinske folk er flyktninger, som i dag utgjør rundt 5,4 millioner mennesker.
  • Årsaken er hovedsakelig at de palestinerne som ble drevet på flukt under krigen i 1948 og 1967 ikke har fått lov av Israel til å vende tilbake til sine hjem.
  • Disse flyktningene, sammen med deres barn og barnebarn, har derfor forblitt flyktninger og har dermed rett til retur, ifølge FN og folkeretten.
    Kilde: FN-sambandet