Palestina i tegnet form

av Henning Scherer Skjørsæter
Tidligere publisert i Fritt Palestina nr. 2, 2020

Tegneserier er langt mer enn barnefortellinger og morsomme dyr. Det kan også være et ypperlig medium for å håndtere kompliserte, vanskelige temaer, som for eksempel palestinernes kamp. Her er noen anbefalinger.

«Palestine» og «Footnotes in Gaza» av Joe Sacco, Fantagraphics

Palestine er en både personlig og dokumentarisk fortelling om Palestina og palestinernes kamp, basert på Joe Saccos egne opplevelser og menneskene han møtte under et opphold på Vestbredden og Gaza i desember 1991 og januar 1992. Den forteller om nakbaen, begynnelsen av den første intifadaen og andre historiske hendelser, med utgangspunkt i historiene Sacco blir fortalt under oppholdet. Boken ble først gitt ut i 2001, en utvidet utgave kom i 2007. Forordet ble skrevet av Edward Said.

Footnotes in Gaza tar for seg massakrene i Khan Yunis og Rafa på Gazastripen i 1956, da israelske styrker   drepte henholdsvis 275 og 111 palestinere. Sacco forsøker å finne ut hva som egentlig skjedde, via samtaler med lokale palestinere, og fletter også inn aktuelle hendelser fra den tiden han skrev og tegnet boken, som Israels destruering av palestinske hjem og drapet på den amerikanske aktivisten Rachel Corrie.

«Jerusalem – Chronicles from the Holy City» av Guy Delisle, Drawn & Quarterly

Illustratør og animatør Guy Delisle har en lavmælt, nærmest naiv tegne- og fortellerstil. Samtidig greier han å formidle veldig mye i denne dagbokaktige gjenfortellingen fra familiens ett år lange opphold i Jerusalem, i forbindelse med konas arbeid for Leger uten grenser.

Guy forteller ærlig og rett-fram fra sitt personlige ståsted, uten å male med moralske strøk. Jerusalem – Chronicles from the Holy City er både informativ, tankevekkende, lattervekkende og tidvis overraskende.

Sjekk også ut Delisles bok Pyongyang: A Journey in North Korea, om familiens opphold i Nord-Korea.

«Fremtidens araber» av Riad Sattouf, Minuskel forlag

Omhandler ikke spesifikt Palestina, men halvt syriske Riad Sattoufs selvbiografiske skildring av sin oppvekst i Libya, Syria og Frankrike føles likevel relevant, siden Palestina og palestinernes skjebne (som dessverre resulterer i jødehat hos flere av menneskene Riad møter) til stadighet dukker opp som et tema.

En blanding av en særdeles sjarmerende (men også smått tragisk) oppvekstfortelling, og en historieleksjon som viser noen av de komplekse forholdene i Midtøsten, og Palestinas rolle der. Totalt skal serien telle seks bøker, fire av de er tilgjengelige nå. Gitt ut på norsk av Minuskel forlag. 

«Not the Israel My Parents Promised Me» av Harvey Pekar og JT Waldman, Farrar, Strauss and Giroux

Jødiske Harvey Pekar (blant annet kjent for antologien American Splendour, som ble filmatisert i 2003) vokste opp i en sionistisk familie i Cleveland i USA, med et dertil farget syn på Israel og Palestina.

Utover i livet endret holdningene hans seg imidlertid ganske kraftig – noe tittelen på denne boken gir en ganske god pekepinn på. Boken, som forøvrig ble gitt ut etter Harvey Pekars død i 2010, er basert på en diskusjon med illustratøren JT Waldman, som også har illustrert.

Publisert: 19. februar 2021