Nye episoder i podkasten «Palestinsk hverdag»

Palestina på øret? Nå kan du lytte til Palestinsk hverdag, en podkast som består av ti episoder om livet i Palestina.

Tekst: Arne Birger Heli

Podkasten Palestinsk hverdag har to «kapitler» eller temaer og tar for seg stoff om Palestina og Israel som du ikke finner andre steder. To kapitler handler om hvordan Israel skriver Palestina ut av historien ved hjelp av ganske omfattende historieforfalskninger. I forlengelse av dette driver de med noe palestinerne kaller politisk arkeologi. Ofte i strid med UNESCOs retningslinjer for arkeologi søker Israel å utslette arkeologi som viser den palestinske kulturen, mens de selv driver arkeologi for egne formål. De siste par årene er det kommet mye interessant stoff om både krigen i 1948-49 og om okkupasjonen i 1967; stoff som er viktig å vite noe om for å forstå hva som har skjedd. Podkasten tar også for seg sionismen, ikke minst om hvordan den utviklet seg fram mot nittenhundretallet basert på nasjonalisme og rasisme.

Man kan jo undre seg hvordan Israel har klart å lage et narrativ om seg sjøl der ordet okkupasjon er redusert til konflikt og medier som nærmest formidler at okkupanten kun driver med «selvforsvar». Noe av svaret kan du høre i podkasten, om blant annet avanserte israelske trollfabrikker og vestlige medier uten filtre som avskrivningsbyråer. Og det er ganske overraskende hva USA har gjort med Googles karttjeneste.

Hvordan er det for palestinerne å leve under den israelske okkupasjonen? Mange tror at dette er nærmest en okkupasjon «light». I podkasten får du høre om hvordan den israelske hæren opererer, og ikke minst hva slags juridisk lovverk okkupasjonen følger og hvordan det rammer palestinere. Dette, sammen med stadig mer voldelige settlere i de ulovlige bosettingene, har ført til en hverdag for palestinerne i stadig angst for hva dagen kan bringe og for Gazas befolkning hvordan de kan overleve fra dag til dag.

Finnes det løsning? Selvsagt, det finnes løsning for alle konflikter. Akkurat nå ser det mørkt ut. Det første som må skje er at det største hinderet – det monotone snakket om tostatsløsning – må fjernes. Så finnes det mange tanker om hvordan en løsning kan være, noen av dem hører du i sluttkapitlet.

Det er Arne Birger Heli som har laget serien, og det er han som er produsent for Palestinsk hverdag. Episodene kommer annenhver uke og podkasten finnes på de fleste plattformer, som Spotify, Apple Podcast, Google Podcast, man også rett og slett søke på «Palestinsk hverdag» i diverse søkemotorer.

Meningsinnholdet i «Palestinsk hverdag» er podkast-skaperen sitt ansvar, og representerer ikke nødvendigvis Palestinakomiteen i Norges syn.

Publisert: 2. februar 2022