Palestinsk BDS-leder løslatt

Israelske myndigheter har løslatt generalkoordinatoren for den palestinske BDS-bevegelsen (BNC), Mahmoud Nawajaa, etter 19 dager i fengsel uten siktelse.

Mahmoud Nawajaa ble bortført av israelske okkupasjonsstyrker fra sitt hjem nær Ramallah i det okkuperte palestinske territoriet 30. juli. Et titalls soldater stormet huset, og Nawajaa ble ført bort fra sin kone og tre små barn iført håndjern og bind for øynene.

Mahmoud Nawajaa delte dette bildet av seg selv og sønnene på Facebook dagen før han ble arrestert. Foto: Privat

Mahmoud Nawajaa er 34 år, har en mastergrad i internasjonale relasjoner og er en engasjert palestinsk menneskerettighetsforkjemper som har arbeidet utrettelig for palestinernes rettigheter og for at staten Israel oppfyller sine forpliktelser i henhold til folkeretten og humanitærretten.

Palestinakomiteen, AKULBI (Samordningskomiteen for akademisk og kulturell boikott av staten Israel) og Fellesutvalget for Palestina sendte 4. august et brev til utenriksminister Ine Eriksen Søreide der de ba norske myndigheter iverksette tiltak for å sikre løslatelsen av Mahmoud Nawajaa og ta offentlig avstand fra Israels angrep på menneskerettighetsorganisasjoner, aktivister og kriminalisering av BDS-bevegelsen.

Amnesty International kjørte en kampanje der de krevde at Mahmoud Nawajaa ble frigitt.

Leder av Palestinakomiteen, Kathrine Jensen, gleder seg over at Nawajaa nå er løslatt. Hun minner om at Norge har en særegen forpliktelse som nyslått medlem av Sikkerhetsrådet.

– Israels arrestasjoner av menneskerettighetsforkjempere, som Mahmoud Nawajaa, er i stor grad et resultat av at det internasjonale samfunnet har unnlatt å iverksette tiltak som gjør en slutt på Israels straffrihet og som sikrer respekten for internasjonal lov og palestinske menneskerettigheter, sier Jensen.

I juni 2020 var det 4700 palestinske politiske fanger i israelske fengsler, inkludert 365 menn og 41 kvinner i administrativ forvaring. 160 av disse fangene er barn, 17 av dem under 16 år.

Inspirert av Sør-Afrika

Den palestinske BDS National Committee (BNC) ble opprettet i 2005 av 170 palestinske organisasjoner, den største koalisjonen i det palestinske sivilsamfunnet, og leder den globale solidaritetsbevegelsen «Boikott, Desinvesteringer og Sanksjoner».

BDS-bevegelsen, som i stor grad er inspirert av den sørafrikanske anti-apartheidbevegelsen og den amerikanske borgerrettighetsbevegelsen, krever at Israel avslutter okkupasjonen og koloniseringen av alt arabisk land og river muren, anerkjenner grunnleggende rettigheter for palestinske borgere av Israel, og respekterer retten palestinske flyktninger har til å vende tilbake til sine hjem og eiendommer som fastsatt i FN-resolusjon 194.

Publisert: 17. august 2020