Raymond Johansen: – Nå må verden handle

av Raymond Johansen, Arbeiderpartiet.

Arbeiderpartiets Raymond Johansen tok til sosiale medier nylig og oppfordret verden til å handle! Johansens innlegg gjengis her i sin helhet med full tillatelse. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdning.

Raymond Johansen. Foto: Oslo Arbeiderparti

Gaza er nå verdens største fengsel. Angrepene som rammer store deler av sivilbefolkningen er nå i ferd med å eskalere slik at også andre deler av Midtøsten kan bli trukket inn. Sivilbefolkningen i Gaza har ikke mange steder å flykte og lever i konstant frykt for å miste livet – midt under sin egen høytid..

Opptøyene startet denne gangen av ungdom helt ned i 15-årsalderen i Jerusalem, som i frustrasjon over at israelere skulle overta enda flere eiendommer i Sheikh Jarrah, begynte å kaste stein. Den gradvise ulovlige annekteringen av palestinsk eiendom er med på hindre en forhandlingsløsning.

I tillegg utsetter palestinske myndigheter nok en gang valget, og Hamas ser sitt snitt til å komme på offensiven med et livsfarlig bomberegn over Israel, som også rammer sivilbefolkningen. Dette er uakseptabelt fra Hamas å utsette den Israelske befolkningen for dette.

Det er også helt uakseptabelt at den Israelske regjeringen svarer med en brutal bombing av befolkningen i Gaza og samtidig muligheten for en fredelig løsning – en to-statsløsning. Jeg har selv vært mange ganger i Gaza, i Jerusalem og på Vestbredden siden den første intifadaen i 1987, og sett fornedringen og undertrykkelsen unge og voksne går gjennom hver eneste dag. De er brikker i en okkupasjon og en konflikt som startet lenge før de fleste som bor på Gaza ble født.

Vi må aldri glemme hva dette dreier seg om: det er én okkupant og et okkupert folk. Angrepene denne uka vitner om at man igjen er på full fart mot en ny og stor krig. Framtidshåpet er nå så lite for palestinerne, og da er det mange som heller vil ha krig.

Vi kan ikke snakke om to likeverdige parter. Det er som FN gjennom mange resolusjoner har slått fast én okkupant og et okkupert folk. En okkupant har faktisk forpliktelser ifølge folkeretten. Et lite land som Norge er avhengig av at det er en internasjonal rettsorden, og her må vi være tydelig. Selvsagt også overfor Hamas.

Nå sitter vi i Sikkerhetsrådet og i tillegg leder vi giverlandsgruppen, så vi har muligheten til å påvirke positivt. Palestinerne har rett på like rettigheter som andre folk, de har rett til å leve, rett på sitt eget land og rett til å leve i fred. Nå må verden handle!

Publisert: 19. mai 2021