Regjeringen kutter i støtten til palestinske flyktninger

Palestinakomiteen i Norge reagerer på kutt i støtte til de palestinske flyktningene.
– Virker helt bakvendt, sier nestleder i Palestinakomiteen, Jonas Iversen. 

Av Line Snekvik, line@palestinakomiteen.no

Regjeringen kutter i sitt statsbudsjett 25 millioner kroner til UNRWA (The United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East), organisasjonen for de palestinske flyktningene som bor i Jordan, Libanon, Syria, på Vestbredden og på Gazastripen. Støtten kuttes fra foreslåtte 150 millioner til 125 millioner.
UNRWA ble opprettet av FN i 1949 for å ta seg av de palestinske flyktningenes humanitære behov. Registrerte flyktninger fra 1948 har tilgang til blant annet sykehus, skoler, og matrasjoner gjennom UNRWA.
Kun ti land, deriblant Norge, bidrar med over 90 prosent av UNRWAs budsjetter.
– Å kutte i støtten til UNRWA i tider hvor flyktninger er omtalt som en prioritet virker bakvendt. Spesielt siden UNRWA faktisk hjelper flyktningene «der de er», slik som i Palestina og nærområdene, sier nestleder i Palestinakomiteen, Jonas Iversen.

Desperat situasjon 

Palestinerne utgjør den tredje største flyktninggruppen i verden, med mer enn 5,4 millioner flyktninger.
Gaza, som fortsatt ligger i ruiner etter bombingen i fjor, utgjør palestinske flyktninger 70 prosent av befolkningen. I januar frøs fem barn i Gaza ihjel, og UNRWA på Gazastripen har tidligere uttalt at behovet for mer økonomisk støtte er skrikende.
Saken fortsetter under bildet.
En gutt sitter i ruinene av en UNRWA-skole på Gazastripen.

En gutt sitter i ruinene av en UNRWA-skole på Gazastripen. Flertallet av Gazas 1, 8 millioner innbyggere er flyktninger som ble fordrevet av Israel i 1948.

Et kutt i UNRWA-støtten vil også i stor grad ramme de 500 000 palestinske flyktningene som er fra Syria. Mange av disse flyktningene har flyktet til nabolandet Libanon, men her får de ingen hjelp fra libanesiske myndigheter, som anser dem for å være UNRWA sitt ansvar. Syrisk-palestinske flyktninger faller ikke inn under mandatet til FNs høykommisær for flyktninger, og er derfor helt avhengige av hjelp fra UNRWA.
Allerede bor det rundt 300 000 palestinske flyktninger i Libanon, mennesker som har bodd i landet i flere tiår, men som fortsatt ikke har noen rettigheter i landet. Også disse er avhengig av støtte fra UNRWA. Tilstrømmingen av de syrisk-palestinske flyktningene har gjort situasjonen enda vanskeligere for en allerede utsatt gruppe.
– Hvis ikke palestinerne får tilstrekkelig støtte der de er nå, vil de også måtte forsøke å flykte til Europa. Støtte til UNRWA er viktig midlertidig løsning. Selv om hovedløsningen ligger i å få slutt på den israelske okkupasjonen og det sionistiske prosjektet, understreker Jonas Iversen.
Publisert: 25. november 2015