Se filmen Israel ikke vil at du skal se

Ny Al Jazeera-dokumentar avslører hvordan Israel-lobbyen forsøker å fremme egen agenda ved hjelp av bestikkelser, trakassering og karakterdrap.

The Lobby: USA ble laget av Al Jazeera i 2016, og ferdigstilt høsten 2017.

Men visningen av filmen ble stoppet etter at Qatar, Gulf-emiratet som finansierer Al Jazeera, angivelig ble utsatt for et voldsomt press fra Israel-lobbyen.

Tidligere i høst fikk den uavhengige nyhetssiden Electronic Intifada tak i en kopi av dokumentaren, som er delt inn i fire episoder. De lanserte de to første delene av den lekkede filmen samtidig med franske Orient XXI og Libanons Al-Akhbar.

SE «THE LOBBY: USA» HER:

Al Jazeeras generaldirektør, Mostefa Souag, har tidligere hevdet at det ligger juridiske problemer bak avgjørelsen om å ikke vise filmen.

Denne påstanden har imidlertid blitt tilbakevist av flere av kanalens egne journalister. 

Alle fire delene av dokumentaren er nå lekket og tilgjengelig blant annet på Electronic Intifada og YouTube. 

OVERVÅKNING, BESTIKKELSER OG TRAKASSERING

I dokumentaren blir vi med når «Tony», en undercover-journalist, infiltrerer Israel-lobbyen i USA.

Filmen viser hvordan israelske myndigheter samarbeider med amerikanske organisasjoner som Foundation for Defense of Democracies og Israel on Campus Coalition for å fremme Israels agenda. Sentralt står kampen mot BDS (Boikott, deinvesteringer og sanksjoner av staten Israel).

Saken fortsetter under bildet.

Dokumentaren «The Lobby: USA» viser blant annet hvordan israelske lobbygrupper arrangerer falske «grasrot-demonstrasjoner» mot BDS-aktivisme på amerikanske campuser. Skjermdump fra The Lobby: USA

I The Lobby: USA kommer det frem at det er den tidligere straffedømte israelsk-amerikanske millionæren Adam Milstein som står bak The Canary Mission, en anonym nettside som henger ut navngitte studenter og professorer som støtter BDS og palestinske rettigheter. Det kommer også frem at Israel on Campus Coalition samarbeider med The Canary Mission.

Ved hjelp av avanserte overvåkingssystemer som overvåker sosiale medier fanger de opp hendelser av interesse, som for eksempel pro-palestinske arrangementer. Disse funnene blir igjen brukt for å drive målrettet trakassering av enkeltpersoner og grupper.

Men det er ikke bare målrettede svertekampanjer som avsløres i filmen. Vi får også høre om hvordan falske Facebook-profiler brukes til å spionere på Palestina-aktivister, og hvordan amerikanske politikere lar seg bestikke med luksusferier mot lovnad om økt militær støtte til Israel.

—Dette er en svært grundig og god dokumentar som avslører hvilke metoder den israelske lobbyen anvender for å sverte og stilne BDS- og Palestina-aktivister. Jeg anbefaler alle å se den, sier leder av Palestinakomiteen, Kathrine Jensen.

TAUS ISRAEL-LOBBY

Israel-lobbyen har stort sett forholdt seg taus når det gjelder dokumentaren.

— Det er fordi de vet at de ikke klarer å «spinne» denne historien. Israel-lobbyens beste taktikk er å være stille og håpe at det går bort, sier Ali Abunimah, en av grunnleggerne av Electronic Intifada, til den palestinske tenketanken Al-Shabaka.

Han stiller seg undrende til hvor lite oppmerksomhet filmen har fått i mainstream media:

— Tenk deg om dette handlet om russisk påvirkning og press, og så lekket det ut i media. Saken ville ha vært på forsiden av alle amerikanske aviser, påpeker han, og legger til:

Men det som er bra, er at mange millioner mennesker vil se denne dokumentaren i de kommende ukene, og kanskje årene. 


Publisert: 23. desember 2018