Se meg inn i øynene- nærbilder fra Palestina

Bok anmeldelse av Hanne Nordhaug

Hanne Nordhaug

Marit Nyen ønsket å skrive om bok om håp for menneskene i Palestina. Slik ble det ikke. Hun kunne ikke skrive en bok om håp i en situasjon hvor den vanlige palestiner kjenner på avmakt, fortvilelse og apati. Eller som Mohammed uttrykker det til forfatteren: «Jeg har en drøm, sa Martin Luther King i sin siste tale. Den drømmen har vi også, men håpet har de tatt fra oss for lenge siden. Vi er ikke tilfredse før vi har likhet, frihet og rettferdighet.»

Det ble ikke en bok om håp, men det ble en bok om menneskemøter. Viktige menneskemøter. Marit har siden 1991 hatt mange korte og noen lengre oppdrag i Egypt og Palestina – i Gaza og på Vestbredden. Hun har jobbet for flere ulike hjelpeorganisasjoner. I perioder har hun bodd i flyktningeleirer. Marit har blant annet arbeidet som kunst og uttrykkspedagog i mange år. «Å male er magisk«, forteller Marit. Gjennom maling, musikk og nærhet har menneskene hun har møtt åpnet seg og fortalt sine historier.

Dette har blitt en varm og sterk bok. Som leser føler jeg at jeg er tilstede i disse møtene. Jeg blir berørt. Berørt av godheten til menneskene, gjestfriheten, vennligheten, åpenheten og tilliten. Av tannlegen som forteller at han ikke føler hat til Israel, men som tror de hater seg selv.

Men jeg blir også trist, fortvilet og sint. Over menneskene som lever uten håp, med ubehandlede traumer, i fattigdom, uten nødvendig helsehjelp, ute av stand til å kunne forsørge seg selv.

Over mangel på menneskeverd, ydmykelse, apartheid. Over smerten og forbrytelsene de blir utsatt for, fengsling, tortur, kidnapping, drap. Og alle skuddene som ødelegger de unge guttenes bein, alle amputasjonene, de psykiske skadene.

Dette handler om politikk og okkupasjon. Men for meg handler det også om hvor grusomme handlinger enkeltmennesker blir utsatt for og hva mennesker kan få seg til å gjøre mot andre. Hvordan israelske soldater og bosettere bevisst ødelegger andre menneskers liv. Inntrykkene blir sterke når du får møte menneskene som er offer for denne politikken.

Takk Marit for at du har valgt å være en stemme for palestinerne du har møtt, og for at du har delt deres historier med oss. Jeg anbefaler boken på det varmeste. Disse menneskemøtene berører.

Boken kan kjøpes direkte av Marit Nyen for kr 280 + frakt,
via vipps til 411 22 365. Marit kan kontaktes her.
Inntektene av salget går til Palestina.

Marit kan kontaktes her. Inntektene av salget går til Palestina.


Publisert: 16. mars 2021