Valg i Israel, for fjerde gang på to år

av Line Khateeb, leder, Palestinakomiteen i Norge

I dag er det valg i Israel, for fjerde gang på to år. Frontene går for eller mot Netanyahu, som har vært sittende statsminister i 12 år og på målingene har det vært jevnt.

Netanyahu er tiltalt for korrupsjon, men rettssaken har blitt utsatt gjentatte ganger. Titusener av israelere har demonstrert for hans avgang de siste månedene. Det er store sosiale og økonomiske forskjeller i Israel og mange har mistet jobben under pandemien.

«Valget i dag handler ikke om Palestina, deres skjebne er sjeldent et tema i israelsk valgkamp, men resultatet vil være viktig, både for den jevne israeler og for hvordan de vil fortsette okkupasjonen og koloniseringen av palestinerne.»

Den palestinske minoriteten stilte med en felles liste siste valg og ble da tredje største parti. I år stiller de med to lister, hvor den minste sier de vil støtte en regjering med Netanyahu, mens andre boikotter hele valget.

Det har vært en høyredreining i Israel de senere årene og hvis Netanyahu skal få flertall i Knesset til å danne regjering er han avhengig av de mest ytterliggående kreftene som ønsker, gjett hva, å utvide koloniene på palestinsk land og fordrive flere palestinere fra Jerusalem.

Bildet her er fra stranden i Akka, også her blir palestinske innbyggere i Israel forsøkt drevet ut og gamlebyen blir forsøkt tatt over av sionistiske kolonister.

Valget i dag handler ikke om Palestina, deres skjebne er sjeldent et tema i israelsk valgkamp, men resultatet vil være viktig, både for den jevne israeler og for hvordan de vil fortsette okkupasjonen og koloniseringen av palestinerne.

Publisert: 23. mars 2021