Markant støtte til protestmarsjene på Gazastripen

Flere hundre mennesker møtte opp foran Stortinget lørdag 30. mars for å vise sin støtte til Palestina og Great Return March; de store protestmarsjene som startet på Gazastripen for ett år siden. Over 50 organisasjoner hadde sluttet seg til markeringen.

Til tross for at regnet øste ned, var Eidsvoll Plass stappfull av mennesker som hadde møtt opp med palestinske flagg, bannere og håndplakater hvor det blant annet stod «De palestinske flyktningenes rett til retur må respekteres» og «Vi krever at de norske regjeringen legger press på Israel slik at blokaden heves».

Saken fortsetter under bildet.

Artisten Sofian fremførte sin nye sang «Jailhouse», som handler om Gaza. Foto: Synne Dahl

Det var Norsk Folkehjelp, KFUK-KFUM Global, Fagforbundet, Fellesutvalget for Palestina, BDS Norge, Ship to Gaza Norway og Palestinakomiteen i Norge som hadde tatt initiativ til markeringen på den palestinske landdagen og ett-årsdagen for Great Return March.

Les også: Demonstrantene på Gazastripen fortjener vår støtte

Alvorlige brudd på folkeretten

271 mennesker har blitt drept og 29 000 såret i Gaza under Great Return March siden protestene startet. Blant dem er barn, journalister, personer med funksjonshemming og helsearbeidere.  

— Hver palestinsk familie i verden har en nøkkel til hjemmet sitt i Palestina. 30. mars hvert år er dagen for å markere dette og minne verden at det er vår rett til retur. Jeg er palestiner og jeg har også nøkkelen, sa appellant Celestyna Hamad til de fremmøtte på Eidsvoll plass, før hun viste frem tatoveringen hun har på armen – en nøkkel. Symbolet på palestinernes rett til retur.

Saken fortsetter under bildet.

Celestyna Hamad oppfordret de fremmøtte til å legge press på den norske regjeringen.
— Vi er nødt til å kreve at vår regjering handler på vegne av oss og faktisk fordømmer Israels handlinger, sa Hamad i sin appell. Foto: Synne Dahl

Gry Ballestad fra Norsk Folkehjelp trakk fram hvordan Folkehjelpas palestinske partnere har blitt målskive for svartmalings-kampanjer og forsøk på å kriminalisere dem.

-Både israelske myndigheter og private aktører står bak angrepene. De feilaktig anklager partnerne våre for korrupsjon og terrorstøtte og ber oss og andre givere om å stanse finansiering til dem. Organisasjoner i Palestina utsettes for avanserte data-angrep og alvorlige trusler mot ansatte, sa Ballestad i sin appell. – Men det er ikke bare palestinske organisasjoner som blir utsatt. Internasjonale organisasjoner, inkl. mange av oss her i dag, har blitt utsatt for svartmalingskampanjer, innreisenekt til Israel og Palestina, trusler og aggressive søksmål. Vi har ikke tenkt å gi oss.

Saken fortsetter under bildet.

Foto: Synne Dahl

Nikos Tavridis-Hansen holdt appell på vegne av BDS Norge. Han trakk frem boikott, desinvesteringer og sanksjoner som det viktigste verktøyet for å få slutt på Israels overgrep mot det palestinske folket:

— Palestinerne på Gaza-stripen lider. I denne forsamlingen kan jeg se folk i øynene som har familie på Gaza-stripen, som lider under den situasjonen som den norske regjeringen ikke anser for å være alvorlig og vedvarende brudd på folkeretten. -Det skal de ikke få lov til! Vi lover våre venner Imad, Yasmeen og alle andre på Gaza-stripen, at vi skal kjempe for at deres rettigheter blir respektert, sa Tavridis-Hansen i sin appell.

— Den norske regjeringen må kreve at blokaden av Gaza oppheves!  Regjeringen, og vi som er her – og alle mennesker i Norges land – må gjøre vårt ytterste for å øke det internasjonale presset for å få slutt på Israels kvelertak på de innesperrede i Gaza, sa Torstein Dahle, leder av Ship to Gaza Norway.

— Si NEI til terroren mot palestinerne! Si NEI til norsk medlemskap i Sikkerhetsrådet, oppfordret Dahle.

Markeringen ble avsluttet med en palestinsk sang fremført av MAJÃZ. Mange av de fremmøtte kjente teksten og sang med.

— Vi håper at det er slike sanger, og ikke sørgesanger, vi skal spille i fremtiden, sa bandmedlem Jamal el Atris til forsamlingen.

Takk til alle som møtte opp!

Følgende holdt appell under markeringen:
Celestyna Warda Hamad, norsk-palestinsk aktivist
•Åsmund Aukrust, Stortingsrepresentant, Arbeiderpartiet
•Stein Guldbrandsen, arbeidsutvalget, Fagforbundet
•Taghrid Abounnaja, The Palestinian Prisoners Society in Norway
•Gry Ballestad, avdelingsleder for utvikling og humanitært samarbeid, Norsk Folkehjelp
•Nikos Tavridis-Hansen, talsperson, BDS Norge
•Kristin Foss, aktivist
•Tor Berger Jørgensen, biskop emeritus
•Torstein Dahle, leder, Ship to Gaza Norway

Paroler for markeringen:

• Vi krever at den norske regjeringen legger press på Israel slik at blokaden heves
• De palestinske flyktningenes rett til retur må respekteres
• Dokumentasjonen fra 20 års observasjon med TIPH-styrken må offentliggjøres
• Norske myndigheter må stille Israel til ansvar for brudd på folkeretten og menneskerettighetene
• Israels angrep på norsk humanitære arbeid og solidaritetsarbeid i Palestina og Israel må stanses
• Den 52 år lange okkupasjonen av Palestina må opphøre

I tillegg til markeringen foran Stortinget, hadde Palestinakomiteen i Oslo en stille skoaksjon på Jernbanetorget med like mange sko som antall drepte, og skilt med navn på alle palestinerne som Israels hær hadde drept så langt under Great Return March. Skoene var donert av Fretex. Foto: Synne Dahl


Publisert: 2. april 2019