Vold og arrestasjoner i Hebron

Av Jan Briseid, sollidaritetsarbeider i Beit Ommar og deltaker på The 7th International Conference “Global Intifada” in Bil’in

Den internasjonale Bil’in-konferansen tok en annen vending i dag, da israelske soldater mistet kontrollen over en situasjon skapt ut av ingenting.

Vi hadde denne morgenen tatt turen fra Bil’in til Hebron, og rundt 300 av oss fulgte palestinske politikere samt aktivister fra kirke og grasrot snakke om forskjellige temaer knyttet til motstandskamp. ”Global Intifada” er tittelen på årets konferanse.

Vi hadde nettopp spist lunsj på en skole i nærheten, da noen soldater ba konferansens organisator og to medarbeidere, alle palestinere, om å flytte seg fra der de sto. De svarte at de ikke kunne da de ventet på konferansedeltagerne. Det tok da ikke lang tid før de fikk beskjed om at de var arrestert.

Trioen ble bedt om å bli stående på et hjørne. Vi var flere som stilte oss sammen med dem for å vise vår støtte og se hva denne tilfeldige trakasseringen gikk ut på. Samtidig ble vi gjennom vår tilstedeværelse fortalt av soldatene at vi ’forstyrret dem i sitt arbeid’.

Soldatene beholdt de arrestertes legitimasjoner, og vi sang ”Give them back their Ids”. Rundt disse tre samlet det seg etter hvert 40-50 mennesker, de fleste fra konferansen. Etter et drøyt kvarter med disputter og ymse fredssanger, bestemte soldatene seg for å prøve å få tak i de tre palestinerne.

Forsterkninger tilkalt
De fem soldatene var imidlertid sjanseløse på å bryte gjennom denne tette kroppen av mennesker. De hadde skapt en totalt unødvendig situasjon de nå hadde mistet kontrollen over.

Forsterkninger ble tilkalt. Og med totalt et tjuetalls soldater, fikk vi oppleve volden. De kastet folk i bakken, blant annet to canadiske menn i sekstiårene fra Christian Peacemaker Team. To danske kvinner (69 og 72 år) fikk også kjenne soldatenes vrede.

Flere, deriblant jenter fra ISM (International Solidarity Movement), beskyttet de tre mennene så godt de kunne, til slutt ved å ligge oppå dem og holde fast.

Men de voldelige soldatene fikk til slutt revet løs én etter én. På den andre siden av veisperringen, som skiller jøder og palestinere, sto settlere og jublet og klappet. Vi var noen som sendte klare meldinger i retur.

Men det var ikke slutt med dette. Soldatene fortsatte sin råskap oppover gata retning Abraham-moskeen. En av soldatene utmerket seg med særskilt brutal oppførsel, der han tok kvelertak og kastet eldre menn i bakken. En italiensk mann tidlig i 50-årene ble kastet inn i et tre.

Totalt ble seks palestinere og fire internasjonale arrestert. Etter en times tid var den omtalte trioen sluppet fri, men fortsatt satt to palestinere og to italienere, den ene deltager på konferansen, i arrest da vi dro fra Hebron.

 

Publisert: 12. april 2012