Hva er en apartheidfri sone?
Kampanjen Apartheidfrie soner er en del av den verdens-omspennende BDS-bevegelsen som ble startet av palestinere i 2005. BDS står for boikott, de-investering og sanksjoner. Målet er på fredelig vis å tvinge fram rettferdighet for det palestinske folk i møte med Israels okkupasjon og apartheidpolitikk. BDS er en inkluderende, antirasistisk menneskerettsbevegelse som jobber mot diskriminering, inkludert jødehat og islamofobi.
Apartheidfrie soner er bedrifter og organisasjoner som er fri for varer og tjenester som bidrar til Israels brudd på palestinernes menneskerettigheter. Dette gjelder helt til Israel retter seg etter folkeretten og avslutter sin okkupasjon og sitt apartheidregime.
Hvordan kan apartheidfrie soner gjøre en forskjell?
Gjennom kampanjen blir lokale boikottaksjoner satt i system og gjort synlige for verden. Det viser palestinerne at verden ikke har glemt dem og det legger press på Israel. Israels økonomi er i nedgang, mange selskaper og investorer trekker seg ut. At kampanjen virker, ser man også på hvordan Israel har forsøkt å påvirke andre land til å innføre lovforbud mot BDS.
Hvilke plikter har norske organisasjoner og bedrifter?
Åpenhetsloven forpliktet norsk næringsliv til å respektere grunnleggende menneskerettigheter. Alle har en plikt til å gjennomføre aktsomhets-vurderinger i tråd med OECDs standard.
Den internasjonale domstolen i Haag (ICJ) slo i 2024 fast plikten til å kjempe mot Israels okkupasjon og apartheidstyre samt plikten til å hindre folkemord. I oktober 2024 skjerpet regjeringen oppfordringen til næringslivet om å unngå handel som opprettholder Israels ulovlige okkupasjon.
Krig og konflikt skjerper kravet til aktsomhet. Ved å bli apartheidfri sone får bedriften tilgang til nødvendig informasjon for å gjøre riktige valg, og viser tydelig vilje til å følge folkeretten og støtte opp om internasjonal lov.