I Jayyous nord på Vestbredden består arbeidet i å hjelpe til med planting, dyrking og innhøsting av oliven, sitrusfrukt og krydder. Solidaritetsarbeiderne reiser for seks uker av gangen, bor i landsbyen og jobber fem dager i uka med det som jordbruket krever for sesongen. Fridagene brukes på reiser rundt i Palestina.

Solidaritetsarbeidet i Jayyous gir et viktig innblikk i den israelske okkupasjonen av Palestina. Palestinakomiteen samarbeider med Land Defence Committee (LDC), som ble opprettet da den israelske apartheidmuren ble varslet bygget tvers gjennom landsbyen. Gjennom mye arbeid og aktivisme har LDC fått flyttet deler av muren og tatt tilbake visse landområder for bøndene i området. Men fortsatt preger apartheidmuren det daglige livet og jordbruket i landsbyen. 

olivenlund i Palestina med veier og bygninger i bakgrunnen
En olivenlund i Palestina.

 

SOLIDARITETSARBEID
Som solidaritetsarbeider bor du i den lille landsbyen Jayyous, nordvest på Vestbredden, inntil den ulovlige apartheidmuren. Her blir du en del av lokalsamfunnet og lever dagliglivet under okkupasjonen. Solidaritetsarbeiderne hjelper til med jordbruksarbeid og jobber tett sammen med lokalbefolkningen. På denne måten blir du godt kjent og hver dag bli en politisk skole. Under oppholdet blir det lagt til rette for reiser rundt på Vestbredden.

Du får ikke lønn for å være solidaritetsarbeider, men Palestinakomiteen dekker reise, opphold, forsikring samt guidede turer i Palestina. Solidaritetsarbeiderne får kost og losji i Jayyous, men donerer $50/uke til vår samarbeidspartner i Palestina, Land Defence Committee. Oppholdets lengde er på ca. seks uker. Palestinakomiteen sender vanligvis team på to-fire personer.

Du må være medlem av eller melde deg inn i Palestinakomiteen for å være solidaritetsarbeider.

JAYYOUS
Jayyous er en liten landsby med ca. 3000 innbyggere i regionen Qalqylia. Her har palestinske bønder i flere generasjoner livnært seg på jorden. Landsbyen er hardt rammet av den israelske seperasjonsmuren, og er kjent for sin kamp mot okkupasjonen. Vår samarbeidspartner i landsbyen er Land Defence Committe. De er en grasrotbevegelse, som ble dannet i landsbyen etter muren ble reist.

I år 2000 mottok innbyggerne i Jayyous skriftlige advarsler om at separasjonsmuren ville gå tvers gjennom landsbyen og dermed avskåre bøndene fra jordene sine. Kort tid etter startet opprivning av Jayyous sine frukttrær. Etter iherdige forsøk på internasjonal hjelp og bistand, så de til lokale og internasjonale aktivister. Sammen startet de med en ikke-voldelig motstandskamp mot den israelske seperasjonsmuren. Dette arbeidet ville senere karakterisere hele motstandsbevegelsen mot den israelske muren på Vestbredden, hvor Land Defence Committee sees på som den første organiserte bevegelsen mot apartheidmuren. Da muren ble et faktum mistet palestinerne mesteparten av sine landområder, og etter en iherdig kamp om å få jorden tilbake ble deler av muren flyttet – men fremdeles er det områder som gjenstår.

LES MER: «Before and after the wall in Jayyous»

SOLIDARITETSARBEID I JAYYOUS
Det er mest aktuelt med opphold i mars-april-mai når det er oliventreplanting og annen våronn, og i oktober-november når det innhøsting av oliven, sitrusfrukter, krydder og mye annet.

Palestinakomiteen leier rom i landsbyen via Land Defence Committee. Dere spiser de fleste måltider sammen med våre venner i landsbyen mens noen måltider må en ordne selv.

Organisering av arbeid:
Vår: Fortrinnsvis oliventreplanting, men bøndene er avhengig av å plante når myndighetene leverer planter. Men det er nok av andre arbeidsoppgaver, som eksempelvis å beskjære av trær, rydde olivenlundene for beskjærte greiner, legge vanningsanlegg, bygge gjerder osv. Noe innhøsting skjer også på våren.
Høst: Her er det innhøstingen som er det viktigste, særlig gjelder dette for olivenhøsting, men også for sitrusfrukter, krydder og annet. Dette pågår i hele oktober.
Her er hele familien med og det hender man sover over i små hytter ute på markene.

Dette er viktig å få med seg:
Det er viktig at solidaritetsarbeiderne bruker muligheten til å reise rundt i Palestina. Stort sett har man to fridager i uka som man kan benytte fritt. Vi hjelper til å arrangere turer gjennom våre kontakter.

Det diskuteres mye politikk i Jayyous og man kan få mye informasjon om okkupasjonen, dens virkning og politiske effekt. Dette vil gi stor politisk uttelling for solidaritetsarbeidet når en kommer hjem. Det er viktig for oss at du er motivert til å dele din historie med andre når du kommer hjem, på en måte som passer deg.

Sikkerhet
Å reise til et konfliktområde kan være risikofylt, og sikkerhetssituasjonen i Palestina varierer. 7. oktober 2023 og folkemordet på Gaza har gjort opphold i området mer uforutsigbart. Palestinakomiteen har jevnlig kontakt med samarbeidspartnere på bakken og følger sikkerhetssituasjonen nøye. Vi mener at det er viktigere enn noensinne å reise til Palestina og vise solidaritet med våre palestinske venner.

Forberedelser
Før du drar vil du få en omfattende innføring i prosjektet og stedet du skal til av ansvarlige i Palestinakomiteen. Som solidaritetsarbeider vil du få en kontaktperson i Palestinakomiteen som følger deg tett under oppholdet.

Søknadsskjemaet finner du her: SØK NÅ