Palestinakomiteen i Oslo har markering på utsiden av Oslo Rådhus, med parolene:

* Hiroshima 45 - Gaza 24

* Stop the genocide!

-Israelske trusler om bruk av atomvåpen har eskalert dramatisk det siste året. Dette bidrar til dehumaniseringen av palestinere og en økt fare for bruk av slike våpen, mener Grønn.

-Det er påfallende at det har blitt viet mye oppmerksomhet til russiske atomvåpentrusler, men lite til Israels trusler om bruk av atomvåpen mot palestinere eller Iran, fortsetter han. 

Utsagn som dem fra Israels tidligere kulturminneminister - Amichai Eliayhu - i 2023, at å slippe en atombombe på Gaza var «en mulighet», er farlige både med tanke på bruk av slike våpen og for destabilisering av hele regionen, sier Line Khateeb, leder av Palestinakomiteen i Norge. 

-Det estimeres at Israel har minst 90 atomraketter som kan avfyres fra land, vann og lufta, fortsetter hun.

 Revital Gotliv – en israelsk parlamentariker –oppfordret også i 2023 til å ta i bruk «dommedagsvåpenet» på sosiale medier. I USA har senator Lindsey Graham uttalt at det var riktig av USA å bruke atomvåpen mot Japan under andre verdenskrig og at Israel burde «få bombene de trenger for å vinne krigen». En annen senator - Tim Walberg – har uttalt at Israel bør gjøre som USA gjorde i Nagasaki og Hiroshima: «få det overstått raskt».

Palestinakomiteen krever at:

• Norge undertegner TPNW-avtalen og legger press på Israel og andre land på å undertegne den.

• Israel underlegger seg kontroller fra det internasjonale atomenergibyrået (IAEA).

• Israel ruster ned sine atomvåpen og kvitter seg helt med dem.

• Israel stopper folkemordet på palestinere.

 

Bakgrunn:

Det er godt kjent at Israel har atomvåpen, noe flere eksperter og myndighetspersoner på området slår fast. Israel hverken bekrefter eller avkrefter at de har atomvåpen og tillater ingen inspeksjoner. Israel kaller denne strategien for «bevisst tvetydighet» og strategien får støtte fra USA og flere andre vestlige land.

Israelske atomvåpen har vært satt i beredskap både under seksdagerskrigen i 1967 og Yom Kippur/Ramadan-krigen i 1973. Bruk av atomvåpen i Midtøsten vil være katastrofalt og være ensbetydende med tusener av døde og kanskje millioner skadde av kort -og senvirkninger.

Gjennom salg av tungtvann til Israel på 50-tallet, har Norge vært delaktig i utviklingen av israelske atomvåpen. Seniorforsker Sverre Lodgaard (78) ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi) slår i Filter nyheter fast at «Israel kjøpte tungtvann fra Norge, fordi avtalen i praksis innebar at Norge ikke skulle utøve noen kontroll.» Norge har altså et ansvar for at Israel klarte å utvikle atomvåpen og dermed et ansvar for hva som skjer med dem.  

Kjernefysisk nedrustning er avgjørende for en varig fred i Midtøsten. Ikkespredningsavtalen (NPT-avtalen) er en internasjonal traktat som tar sikte på å forhindre videre spredning av atomvåpen. Israel er en av få nasjoner som ikke har undertegnet denne. USA og andre vestlige nasjoner – inkludert Norge - vil ikke legge press på Israel til å bli med i NPT-avtalen, slik de gjør med andre. Israel underlegger seg heller ikke kontroller fra det internasjonale atomenergibyrået (IAEA).

Traktaten om forbud mot atomvåpen (TPNW) er en avtale fremforhandlet i FN om et folkerettslig bindende forbud mot atomvåpen og avskaffelse av slike våpen. Norge har ikke signert TPNW-avtalen. Det har heller ikke Israel.

 

Pressekontakt for markeringen: 

Palestinakomiteen i Oslo, Thomas Grønn, tlf +47 416 24 528

Palestinakomiteen i Norge, Line Khateeb, tlf +47 950 90 938