Ett år med folkemord, 76 år med straffefrihet

Uttalelse fra Palestinakomiteens landsstyre, 15.september 2024

Etter snart ett år med full beleiring og daglige luftangrep i Gaza er til nå mer enn 41 000 palestinere registrert drept og 93 000 skadet. Folkehelsekonsekvensene vil prege Gaza i generasjoner fremover. Folkemordet i Palestina omfatter både Gaza og Vestbredden. I Gaza er mer enn 60 prosent av alle bygninger bombet, og både FN-skoler og teltleire i såkalte humanitære soner blir angrepet. Palestinerne har ingen beskyttelse, hverken mot raketter eller sykdom og verdenssamfunnet viser ingen evne til å stanse de grove krigsforbrytelsene.

Israel har ulovlig okkupert Vestbredden og Gaza siden 1967. Det konkluderte den internasjonale domstolen ICJ 19. juli i år. Domstolen krever at den ulovlige okkupasjonen opphører og de israelske koloniene fjernes. Dommen sier også at tredje stater ikke må yte hjelp eller bistand til Israels okkupasjon. Det legger ansvar på Norge.

Norsk dobbeltmoral

Den norske regjeringen frarådet i mars 2024 norske selskaper fra «å drive handel og næringsvirksomhet som bidrar til å opprettholde de folkerettsstridige israelske bosetningene». Anbefalingen er et skritt i riktig retning, men blir mangelfull så lenge Oljefondet er Europas største investor i selskaper tilknyttet okkupasjonen. Investeringene har fortsatt, også etter regjeringens anbefaling.

Det er dokumentert at våpen produsert av norske selskaper er brukt i krigsforbrytelser på Gaza. Norsk lovverk skal hindre at norske våpen selges til land i væpnet konflikt, men våpen fra norske våpenprodusenter selges likevel til Israel via tredje land som USA. Norge gjør seg med dette medskyldig i folkemordet.

Oljefondet har også investert milliarder i våpenselskaper som leverer våpen til Israel. Disse våpnene brukes både i det pågående folkemordet på Gaza og for å opprettholde den ulovlige okkupasjonen av Palestina.

Så lenge Israels krigsforbrytelser får aktiv støtte fra USA og blir møtt med straffefrihet, fortsetter folkemordet og okkupasjonen. Norges troverdighet svekkes når vi først anerkjenner Palestina som stat og samtidig investerer i okkupasjonen og ødeleggelsen av Palestina.

76 år med straffefrihet er nok, vi krever at regjeringen:

  • vedtar full økonomisk, politisk og kulturell boikott av Israel
  • at Norge tilslutter seg Sør-Afrikas folkemordsak mot Israel
  • instruerer Norges Bank til å avslutte oljefondets investeringer i selskaper som er involvert i okkupasjonen og våpenselskaper som bidrar til folkemordet på Gaza
  • Innfører full våpenembargo av Israel
Publisert: 16. september 2024