Solidaritetsarbeid i Palestina

Palestinakomiteen har hatt solidaritetsarbeidere på ulike steder på Vestbredden i Palestina siden 2007. Solidaritetsarbeidet er tosidig på den måten at det skal være til nytte i Palestina samtidig som solidaritetsarbeideren skal drive solidaritetsarbeid når han eller hun kommer hjem til Norge.

Du får ikke lønn for å være solidaritetsarbeider på Vestbredden, men Palestinakomiteen gir reisestøtte og et to dagers opphold i Jerusalem med guidet tur. Det koster ikke noe for oppholdet, men hver solidaritetsarbeider skal donere en sum tilsvarende kr. 800/uke til Land Defense Coalition i den valutaen som passer best.

Du bør være 23 år for å være solidaritetsarbeider i Palestina og må være medlem av Palestinakomiteen.

Solidaritetsarbeid i Jayyous

Jayyous er en landsby nord på Vestbredden (litt øst for Qalqylia) og ligger like inntil den ulovlige muren (se mer her). Landsbyen er aktiv i LDC (Land Defense Coalition). Les mer om Land Defense Coalition her.

Det er mest aktuelt med opphold i mars-april når det er oliventreplanting og annen våronn, og i oktober-november når det innhøsting av oliven, sitrusfrukter, krydder og mye annet. Oppholdets lengde er på seks uker. Palestinakomiteen sender team med inntil fire personer.

NB: Neste opphold er fra 10. mars til 21. april 2018. Hvis du vil søke om å få dra til våren må du søke innen 15. januar.  Søknadsfrist for deg som søker om å reise om høsten er 1. august. 

Solidaritetsarbeiderne bor vanligvis i det som er landsbyens rådhus, der kvinner har ett rom og mennene ett. Det er et mindre kjøkken og en dusj. Hovedmåltidet får man hos en av familiene i landsbyen, mens andre måltider må en ordne selv.

Det er interesse for at solidaritetsarbeiderne skal kunne bo hjemme hos noen av landsbyens familier. Dette er for det meste aktuelt for kvinner, da det kan være problematisk at menn bor i familier med unge kvinner.

Organisering av arbeid:
Vår: Fortrinnsvis oliventreplanting, men bøndene er avhengig av å plante når myndighetene leverer planter. Men det er nok av andre arbeidsoppgaver, som eksempelvis å beskjære av trær, rydde olivenlundene for beskjærte greiner, legge vanningsanlegg, bygge gjerder osv.
Høst: Her er det høsten som er det viktigste, særlig gjelder dette for olivenhøsting, men også for sitrusfrukter, krydder og annet. Dette pågår i hele oktober.
Her er hele familien med og det hender man sover over i små hytter ute på markene.

Dette er viktig å få med seg:
Det er viktig at solidaritetsarbeiderne bruker muligheten til å reise rundt i Palestina. Stort sett har man to fridager i uka som man kan benytte fritt. I landsbyen får en forslag til hvor og hvordan man kan reise.

Det diskuteres mye politikk i Jayyous og man kan få mye informasjon om okkupasjonen, dens virkning og politiske effekt. Dette vil gi stor politisk uttelling for solidaritetsarbeidet når en kommer hjem.

For mer informasjon og søknadsskjema, ta kontakt med prosjektkoordinator Arne Birger Heli på heper@online.no

Her kan du lese blogger til solidaritetsarbeidere fra opphold både i Palestina og Libanon.

Her ser dere hva en som har vært solidaritetsarbeider skriver som oppsummering av oppholdet:

Nå har jeg brukt mange ord på å prøve å forklare hvordan jeg har opplevd de siste ukene, og reisen i sin helhet. Helt ærlig tror jeg at jeg kunne ha sløyfet det meste og bare skrevet det så enkelt som dette: Vi oppholder oss i områder som er preget av mye sterke historier og oppholder oss rundt mennesker som lever i svært krevende situasjoner. Det har til tider vært en veldig tung hverdag å få være en del av. Mye fordi man føler med de menneskene som må leve slik, men også fordi det er ekstremt vanskelig for oss å forstå. Likevel har hele oppholdet i Palestina gitt meg mange gode minner, fantastiske øyeblikk og enormt med glede- som jeg har vært så heldig å få dele med veldige gode reisekamerater. Jeg håper virkelig jeg får muligheten til å reise tilbake til Vestbredden en dag, og spesielt tilbake til Jayyous. Inshalla!”

Se bildegalleri: Solidaritetsarbeid i Jayyous