Ett år med folkemord, 76 år med straffefrihet

Palestinakomiteen oppfordrer alle til å delta på den internasjonale aksjonsdagen 5.oktober for å markere ett år med folkemord i Palestina, ett år med solidaritet og ett år med krav om at Israels straffefrihet tar slutt.

I ett år har vi vært vitner til massakre og fordrivelse av palestinere under brutal israelsk okkupasjon. Vi har også sett en enorm mobilisering av mennesker i hele verden som står opp mot folkemordet og for palestinerne. Denne folkebevegelsen krever at Israel holdes ansvarlig for koloniseringen av palestinsk land og grove krigsforbrytelser og at tiår med undertrykkelse tar slutt.

  • Se i SOME-kanalene til ditt lokallag hva som skjer i perioden 5.-7.oktober, bli med eller del i sosiale medier!

Israels langvarige, alvorlige og systematiske brudd på folkeretten, og vestens manglende reaksjoner på dem, er i en særstilling. Israel har sluppet over 75 000 tonn eksplosiver over lille Gaza, det overgår bombingen av Dresden, Hamburg og London kombinert under andre verdenskrig. [1]I september la helsemyndighetene i Gaza fram en 649 siders lang rapport med navn, alder og kjønn over alle palestinere som er blitt drept i Gaza fra oktober 2023 til august 2024. De første 14 sidene er barn som ikke en gang rakk å fylle et år.

60 prosent av alle bygninger i Gaza er ødelagt og befolkningen har ikke vern mot bomber eller sykdom. På Vestbredden terroriseres befolkningen av den israelske okkupasjonshæren og væpnede kolonister. Israels krigføring fører ikke til sikkerhet, men er destabiliserende for alle i regionen og må stanses.

Den 26. januar i år konkluderte FN-domstolen i Haag (ICJ) at anklagen om at Israel driver folkemord er sannsynlig og skal granskes. Israel har fått ordre om å stoppe drapene på sivile, slippe inn nødhjelp og tillate et fungerende helsevesen.

19.juli konkluderte ICJ at Israels okkupasjon av Palestina er ulovlig og at den må opphøre. FNs generalforsamling fulgte 19.september opp med å vedta en resolusjon som krever at okkupasjonen opphører innen 12 måneder. Norge stemte for denne resolusjonen og må gjøre alt i sin makt for at den blir realisert.

Det siste året har Palestinakomiteen mer enn doblet antall medlemmer, og fått syv nye lokallag i Norge. Folkelig press nytter! Norge har nå anerkjent Palestina som stat, fått på plass en næringslivsanbefaling og stemt for at okkupasjonen må opphøre i FN. Samtidig er Oljefondet Europas største investor i okkupasjonen og israelske ledere går fortsatt fri.

76 år med straffefrihet er nok, regjeringen må:

  • vedta full økonomisk, politisk og kulturell boikott av Israel
  • tilslutte seg Sør-Afrikas folkemordsak mot Israel
  • instruere Norges Bank til å avslutte oljefondets investeringer i selskaper som er involvert i okkupasjonen og våpenselskaper som bidrar til folkemordet på Gaza
  • Innfører full våpenembargo av Israel

 

[1] https://www.foreignaffairs.com/israel/middle-east-robert-pape

Publisert: 4. oktober 2024