Dansetruppen Batsheva hvitvasker Israel!

Da den israelske dansetruppen Batsheva opptrådte i Bærum kulturhus den 12. desember, ble publikum møtt med palestinske flagg, appeller og løpesedler som forklarte hvorfor Batsheva bør boikottes: De er finansiert som en del av kampanjen «Brand Israel», som skal hvitvaske Israels rykte.

Appellant med ropert og demonstrant med plakat

Harald Sævareid fra SV i Bærum holdt appell og fremmet seinere en interpellasjon i Bærum kommunestyre om at Bærum kulturhus bør avslutte samarbeidet med Batsheva. Foto: AKULBI.

Batsheva får ekstra støtte til å turnere i utlandet. Om ikke Batsheva og andre kulturgrupper opptrer i de ulovlige koloniene på Vestbredden, skal de etter Israels nye politikk får alvorlige kutt i offentlig finansiering.

Les oppropet             Les mer om bakgrunnen

Initiativtakere til markeringa var Samordningskomiteen for akademisk og kulturell boikott av Israel (AKULBI) og Palestinakomiteen. Disse sluttet seg til oppropet: SV og Rødt i Bærum, Asker og Bærum Rød Ungdom, RU, SU, NKP, Fellesforbundet avd. 850, Oslo grafiske fagforening, EL og IT Forbundet, LO i Oslo, Bestemødre for Fred og BDS Norge.

 Appell: Ikke dans med okkupanten

Foran Bærum kulturhus holdt Kathrine Jensen, leder for Palestinakomiteen i Norge, denne appellen: – Ikke dans med okkupanten, sier vi.

Når Israel sender dansekompanier og teatre ut i verden er det for å fortelle oss noe om Israel. Kultur blir sminken på okkupasjonens ansikt og glasuren over apartheid.

De ønsker at vi skal huske ei flott forestilling som får oss til å tenke på hvor dyktige dansere og koreografer som får utfolde seg i Israel, ikke på hvordan palestinske arbeidere står opp klokka tre om natta for å stå som krøtter i bur ved israelske kontrollpunkter for å komme seg på jobb.

De ønsker at vi skal tenke på grasiøse og atletiske kropper som uttrykker store følelser, ikke på soldater som stormer inn i et palestinsk hjem midt på natta og kjører bort med en 12-åring som kjenner tisset sildre ned pysjamasbuksa og ut på gulvet i avhørsrommet.

Dansekompaniet Batsheva er, enten de vil eller ikke, en del av «Brand Israel»: Kampanjen der Israel fremstilles som en stat som står for innovasjon, utvikling, kulturelt mangfold og frihet. Som representant for okkupanten bidrar Batsheva til normaliseringen av en situasjon som er alt annet enn normal.

Vi ber dere boikotte forestillingen fordi en massiv gruppe palestinske organisasjoner innen alle deler av offentligheten BER OSS OM DET. De ber om at det internasjonale samfunnet hjelper dem å få slutt på okkupasjon, kolonisering og etnisk rensing ved å boikotte representanter for staten Israel. Også palestinernes allierte i Israel, Boycott from Within, ber om boikott. Og begge ber oss eksplisitt om å boikotte Batsheva.

Vi ber dere boikotte forestillingene for å svare på en tydelig oppfordring fra et folk under okkupasjon. Enten viser vi at vi støtter palestinerne, eller så viser vi at vi ikke gjør det. Det er slik det å vende ryggen til forestillingen eller ikke, vil bli gjengitt i Israel og i Palestina.

Vi ber dere boikotte forestillingen fordi dette er en fredelig handling rettet mot en voldelig stat, der Batsheva inngår i en normalisering vi ikke støtter. Palestinerne i boikottbevegelsen velger helt bevisst en fredelig vei.

Vi ber dere boikotte forestillingen fordi dette rammer Israel der det virker: DET FRATAR ISRAEL LEGITIMITET så lenge de opprettholder okkupasjonen og intensiverer koloniseringen av palestinsk land. Israel etterstreber å vende oppmerksomheten bort fra krigen de fører mot palestinerne.

Batsheva og andre statsrepresentanter er del av deres prosjekt for å få legitimitet.

Det finnes ingen nøytral posisjon her. Vi inngår nå i en konflikt der vi enten velger å legitimere Israel som normal stat, eller velger å markere at vi støtter palestinerne.

Hvilken side velger du?

For Israel er det viktig å vise at boikott ikke virker.

For palestinerne er det viktig å vite at verden ser dem, og støtter deres krav om rettigheter.

For palestinerne betyr ditt valg om å vende ryggen til okkupanten, at det finnes noe godt i all håpløsheten der de fordrives og landet deres tas fra dem.

For Israel er det viktig at folk går på Batsheva-forestillingene, og vender ryggen til palestinerne.

Vil du danse med okkupanten?

Publisert: 10. desember 2016