BOIKOTT DANSEKOMPANIET BATSHEVA – ISRAELS KULTURAMBASSADØR

Batsheva har opptrådt i Norge flere ganger, både i Bærum, Kristiansand og Stavanger/Sandnes – og har blitt møtt med protester både her og i utlandet. Nå danser de igjen i Kilden i Kristiansand 19. oktober, i Bærum kulturhus 22. og 23. oktober og i Stavanger konserthus 26. oktober. Før alle forestillingene ble publikum møtt av palestinavenner med løpesedler og plakater med teksten Ikke dans med okkupanten.

Palestinakomiteen i Vest-Agder aksjonerer

HVORFOR BOIKOTTE DANSEKOMPANIET BATSHEVA?

  • Batsheva turnerer verden rundt som kulturell ambassadør for Israel – som ifølge FN og Amnesty er skyldig i apartheid.
  • Batsheva er en israelsk kulturinstitusjon som verken har anerkjent palestinernes rettigheter eller distansert seg fra Israels overgrep mot palestinerne.
  • Kompaniet mottar økonomisk støtte fra to israelske departementer, Israels lotteri for kultur og kunst og flere selskaper som er oppført på FNs svarteliste over selskaper som profitterer på okkupasjonen.

ISRAEL MÅ HOLDES ANSVARLIG FOR APARTHEID, OKKUPASJON OG KOLONISERING

Det er 55 år siden Israel okkuperte Vestbredden, Gazastripen og Øst-Jerusalem. Siden da har stadig nye kolonier blitt bygget på palestinsk land og innbyggerne blir fordrevet.

NORGE MÅ SANKSJONERE ISRAELS FOLKERETTSBRUDD

Norske myndigheter må etterleve politikken i regjeringsplattformen og bidra til en verdensorden basert på folkeretten. Brudd på internasjonal lov og menneskerettighetene kan ikke håndteres vilkårlig. Norge må trekke ut sine investeringer fra selskaper som bidrar til alvorlige folkerettsbrudd, okkupasjon og apartheid.

BDS Norge, Norges Kristelige Studentforbund, Rød Ungdom og NKP har sluttet seg til oppropet.

Du kan lese mer på BDS France (engelsk nederst).

VI BOIKOTTER INSTITUSJONER, IKKE INDIVIDER

Boikotten handler om medskyldighet, ikke identitet.  Boikotten palestinerne ber om er rettet mot staten Israel og de som representerer regimet. Nå ser vi at russiske artister boikottes over en lav sko. Nylig kom dette styrevedtaket i Kilden teater og konserthus: «For å tydelig markere vår avstand fra Russlands invasjon i Ukraina velger Kilden å avlyse russiske artister og ensembler inntil videre.» Men Israels kulturambassadør Batsheva er velkommen til å opptre på Kilden.

Den palestinske ledelsen for BDS-bevegelsen – boikott, deinvestering og sanksjoner – påpeker dobbeltmoralen i Vestens behandling av palestinerne, sammenlignet med støtten Ukraina og ukrainske flyktninger får.

Heller ikke da Israels okkupasjonshær 18. august trakasserte og stengte kontorene til sju palestinske sivilsamfunnsorganisasjoner, etter udokumenterte anklager om terrorvirksomhet, reagerte vår utenriksminister med annet enn å være bekymret og opprørt. Det holder ikke. Verken FN eller EU fant hold i beskyldningene mot de palestinske organisasjonene.

Boikott trengs for å presse Israel til å respektere palestinernes rettigheter!

I 2016 aksjonerte Palestinakomiteen/AKULBI og flere da Batsheva opptrådte i Bærum kulturhus. Se bakgrunn og reportasje på akulbi.no.

Av Kirsti Aarseth. Oppdatert 1.11.2022.

 

Publisert: 16. september 2022