Etter Israels angrep på Jenin er det på tide å styrke BDS-bevegelsen

Av Samir Eskanda, palestinsk artist og aktivist.

Israels herskere bruker kultur som propagandaverktøy mens de fører krig mot palestinsk kulturliv. Den beste metoden for å utfordre normalisering av Israels apartheid på alle fronter, inkludert kulturfronten, er med boikott, deinvestering og sanksjoner.

Tidligere i denne måneden invaderte israelske bakke- og luftstyrker Jenin på den okkuperte Vestbredden og flyktningeleiren der. Angrepet var det største mot en palestinsk by på mer enn to tiår. Israelske styrket kuttet elektrisitet og vann, angrep journalister, blokkerte ambulanser og bulldoset ned nabolag. Tretten palestinere ble drept, mer enn hundre ble skadd og tusenvis ble hjemløse.

Frihetsteatret i Jenin ble direkte rammet av stormløpet og veien til lokalene ble bulldoset. Dette er langt fra første gang et palestinsk kultursenter blir rammet av Israels brutale vold.

Høye honorarer for å kunstvaske Israels terror

På bakgrunn av slike angrep er Israels herskere desperate etter å hvitvaske sine handlinger. Ved å promotere internasjonale artister håper de å tilsløre sine alvorlige menneskerettsbrudd og systematiske undertrykking.

Israelske og internasjonale medier har lenge meldt om de uvanlig høye honorarene israelske arrangører tilbyr internasjonale artister.

David Caspi, tidligere kommunikasjons-sersjant for Israels militærmakt, har forklart hvordan israelske promotører nå betaler «mer enn det dobbelte av vanlig artisthonorar». Caspi siterer en av grunnleggerne av Live Nation Israel, landets ledende konsertarrangør, som snakker om den konstante kampen for å slå tilhengerne av kulturell boikott: «Vår krig mot dem føres hver dag».

Den kanadisk-israelske billionæren Sylvan Adams skal ha betalt Madonna en million dollar for å opptre i Tel Aviv, for å bidra til å «styrke Israels positive image i verden».

Israel fører krig mot BDS – artister verden over støtter palestinerne

Israelske regjeringsmedlemmer og diplomater stasjonert rundt i verden er også direkte involvert i landets storskala kunstvaskingsoperasjon.

Før Lana Del Rey avlyste sin opptreden på Israels Meteor festival I 2018, henvendte regjeringas seg via sin anti-BDS-app til tilhengerne, for at de skulle kommentere på hennes sosiale medier. Del Rey var en av 20 internasjonale artister som trakk seg fra festivalen.

Mange andre artister har kansellert konserter og opptredener etter moralske appeller fra palestinske og internasjonale artister og menneskerettsforsvarere – ganske nylig Buddy Guy, Sam Smith, Rodrigo y Gabriela, Natalie Portman og Big Thief.

Tusenvis av artister verden over har offentlig støttet BDS og kulturell boikott av Israel; inkludert musikere, DJ’er, filmskapere og skuespillere, billedskapere og utallige andre fra alle kunstfelt og kontinenter. De støtter boikotten til tross for innsatsen fra lobbygrupper knyttet til Israels regjering, som det såkalte «Creative Community for Peace». Disse solidariske handlingene rører palestinerne dypt.

Hvorfor BDS og kulturell boikott?

BDS-bevegelsen, som ledes av palestinerne, har som mål å få slutt på Israels militære okkupasjon, å oppnå full likhet for palestinere med israelsk statsborgerskap og sikre rett til retur for palestinske flyktninger. BDS ber ikke internasjonale artister om å komme og redde palestinerne. Vi ber bare om at de, i det minste, ikke undergraver vår ikke-voldelige bevegelse.

I tillegg til denne grunnleggende moralske plikten, vet vi at kraftig internasjonalt press og inspirerende solidaritet hjalp til å gjøre slutt på apartheid i Sør-Afrika. Det kan også bidra til å avvikle Israels regime med apartheid, okkupasjon og settler-kolonialisme mot palestinerne som har vart i flere tiår.

Utdrag fra artikkel i magasinet Jacobin, juli 2023 (oversatt og tilrettelagt av Film for Palestina).

Publisert: 7. august 2023