«Støtt laget, boikott PUMA»

Den 18. september var den 5. internasjonale aksjonsdagen mot PUMA og sponsinga av Israel Football Association IFA. Kampanjen vokser raskt i omfang verden over. Black Lives Matter har sluttet seg til.

I Norge sponser PUMA Norges Friidrettsforbund NFIF,  Eliteserie-lagene i fotball Strømsgodset og Lillestrøm og OBOS-ligalaget Hamar-kameratene (HamKam), som styrer klart mot opprykk til Eliteserien neste sesong. Alle tre er herrefotball. I samarbeid med Palestinakomiteen i Hedmark, Drammen og Oslo (Lillestrøm) planlegger vi for tida markeringer på hjemmekampene til de tre. Typiske slagord er «Støtt laget, boikott PUMA».

Markering mot PUMA utenfor NFIFs kontor

Den 18. september aksjonerte AKULBI og Palkom Oslo ved PUMAs hovedkontor på Fornebu utenfor Oslo, og dagen etter ved NFIFs kontor på Ullevål stadion, der de er sammen med Fotballforbundet. 

Under NM i friidrett i Kristiansand 10.-12. september september var det markering fra Palestinakomiteen i Vest-Agder mot PUMA. De fikk positiv respons,  mange støtta palestinerne og boikott. En av lederne av stevnet ønska dem til og med lykke til med aksjonen!

Flere fotballklubber, både spillere og supportere, har markert seg mot fotball-VM i Qatar og de har gode argumenter på sin side. Dette klare, etiske engasjementet kan være grunnlag for å skape allianser og få klubbene til enten å si opp eller la være å fornye sponsoravtalene, så lenge PUMA støtter israelsk apartheid. IFA spiller nemlig seriekamper i de ulovlige koloniene på Vestbredden. PUMA har forsøkt å fri seg fra ansvaret, men kommer ikke unna at de blir medskyldige i Israels brudd på folkerett og menneskerettigheter.

Plakat på undergrunnsbanen i LondonI England er boikottkampanjen meget sterk, og flere lag i lavere divisjoner støtter BDS. Liverpool har sagt nei til PUMA. For litt siden fikk aktivister plassert en slagkraftig «reklameplakat» på undergrunnsbanen i London, som fikk henge en god stund før PUMA gjorde anskrik. Oppfinnsomt, inspirerende!

Ikke støtt apartheid på drakta Fra PACBI – The Palestinian Campaign for the Academic and Cultural Boycott of Israel – har vi fått kampanjeplakater i norsk drakt. De kan spres til bruk over hele landet.

La ikke PUMA dø i synden – gjør det uholdbart for dem å fortsette. Søk allierte i idrettslagene, og bruk humor og vidd!

Øystein Grønning, leder i AKULBI

Publisert: 6. oktober 2021