Fra 9. til 13. mars spiller pianisten Leif Ove Andsnes fem konserter i Tel Aviv med Israels filharmoniske symfoniorkester, til tross for at palestinske kulturarbeidere og organisasjoner oppfordrer til boikott som svar på den brutale israelske okkupasjonen. Også femten israelske kunstnere ber ham om å avlyse konsertene. Palestinakomiteen og BDS Norge har forsøkt å få en dialog med Andsnes om hvordan han kan støtte palestinernes rop om solidaritet og boikott.
Kunstnere som opptrer i Israel, blir aktivt brukt til å markedføre landet som en kulturnasjon og et normalt demokrati. Omdømmekampanjen «Brand Israel» tok fart da okkuopasjonsmaktens myndigheter reagerte på palestinernes oppfordring i 2004 til akademisk og kulturell boikott av Israel:
-Vi ser på kultur som et førsteklasses verktøy for propaganda (hasbara) og jeg skiller ikke mellom hasbara og kultur, uttalte Nissim Ben-Sheetrit fra Israels utenriksdepartement. (Haaretz, 20.9.2005).
Vi husker Eurovision-finalen i 2019, på ruiner av det som var palestinsk bebyggelse før 1948. Artister verden over støttet palestinernes oppfordring til å boikotte finalen, deriblant 24 norske (The Guardian 7.9.2018). 152 artister støttet et norsk opprop.
Artister som valgte å delta i finalen, ble filmet mens de sang på ulike steder, noen på områder Israel okkuperer, som Vestbredden og de syriske Golanhøydene. Filmklippene ble vist under selve finalen, presentert som om de var fra Israel.
Ikke minst brukes «kulturvasking» i utlandet:
-Vi skal sende kjente forfattere og skribenter til utlandet, teaterselskap og utstillinger. På denne måten viser vi Israels vakrere ansikt, slik at vi ikke bare blir tenkt på i sammenheng med krig, uttalte Arye Mekel, kulturansvarlig i Israels utenriksdepartement i 2009. (Sitert i MEMO 30.3.17).
Kulturboikotten er en ikke-voldelig kampanje for å holde Israel ansvarlig for apartheid og okkupasjon og palestinerne ber om vår støtte. Vi boikotter for å presse Israel til å bidra til en fredelig og rettferdig løsning.
Bruken av kultur og kulturarbeidere i landets omdømmebygging gjør at vi lar oss imponere av Israel som kulturnasjon og lettere lukker øynene for okkupasjon og apartheidstyre. Det betyr at israelske myndigheter kan:
Palestinerne, særlig på Vestbredden og Gazastripen, lever i en permanent krigstilstand der folkerettsbrudd er normalen. Når Russland bryter folkeretten og invaderer Ukraina, blir de straffet med sanksjoner. Også idretten og kulturaktører kommer nå på banen. Den europeiske kringkastingsunionen har utestengt Russland fra Eurovision Song Contest. Dette støtter vi.
Brudd på folkeretten utført av Russland må møtes med sanksjoner. Israels brudd på folkeretten må møtes på samme måte. Stater kan sanksjonere. Vi kan støtte kulturell boikott.
Både når det gjelder Russland og Israel skiller vi mellom statlige kulturinstitusjoner og de som representerer staten på den ene siden – og uavhengige kulturaktører på den andre siden. De siste boikotter vi ikke. Vi boikotter bare institusjoner, ikke individer.
Her finner du mer om saka og norsk versjon av brevet fra israelske kunstnere.
Dagsavisen 11.3.22: Respekterer du folkeretten, spiller du ikke i Israel. (manus).
Av Øystein Grønning, BDS Norge.
Nettsak:
Av Kirsti Aarseth, Palestinakomiteen/AKULBI