Vil Andsnes hvitvaske Israel?

Den verdenskjente, norske pianisten Leif Ove Andsnes er på Europa-turné og har planlagt fem konserter i Tel Aviv i mars. Femten israelske artister, musikere, filmskapere og forfattere ber ham innstendig om å avlyse konsertene i Israel. Det begrunner de med at Israel utøver et brutalt apartheidregime overfor palestinerne. Dette er godt dokumentert av FN, B’Tselem, Human Rights Watch og seinest av Amnesty, som finner Israel skyldig i apartheid og forbrytelser mot menneskeheten. De israelske kunstnerne påpeker også at israelske myndigheter fortsatt river palestinske boliger i okkuperte Øst-Jerusalem.

Videre skriver de i brevet til Andsnes:  Norsk versjon

«Vi ønsker oss rettferdighet og frihet for alle. Det oppnår vi ikke før vår regjering avslutter undertrykking av  millioner av palestinere, inkludert i beleirete Gaza og det okkuperte Vestbredden. Å opptre i Tel Aviv, en apartheid-by delvis bygd på ruinene av etnisk rensete, palestinske nabolag, er i beste fall en politisk markering av likegyldighet.»

BDS Berlin aksjonerte før konsertene med Berlinerfilharmonikerne 29. og 30. januar med bannere og løpesedler til publikum. Det kan komme flere aksjoner under turneen. I Norge blir det konserter i Kristiansand, Bergen og Oslo i mai og juni.

Israels filharmoniske orkester har tradisjon for å støtte Israel

På spørsmål fra Klassekampen (13.1.22) om hvorfor han spiller så mange konserter i Israel svarer Andsnes’ management at Israels symfoniorkester er blant verdens mest anerkjente.  Til dette repliserer Øystein Grønning fra BDS Norge:

«Land som okkuperer og kriger har verdens beste kunstnere på mange områder. Skal vi ignorere palestinernes frihet fordi Israel har gode musikere? Det er en håpløs etikk.»

På sitt nettsted beskriver orkesteret seg som «Israels musikalske ambassadør i hele landet og i verden». Både i 1948 og i 1967 holdt de konserter for militærmakta. Når det gjelder Israels angrep på palestinere, inkludert kulturarbeidere og organisasjoner, er Israels filharmoniske orkester taus ifølge Den palestinske kampanjen for akademisk og kulturell boikott av Israel. Dette kommer fram i et brev signert av et titalls palestinske og internasjonalae kulturinstitusjoner, der de ber deltakerne la være å delta på en internasjonal konferanse om musikkutdanning i regi av dette orkesteret i mai 2017.

Er det mulig å vise solidaritet med palestinerne?

BDS Norge og Palestinakomiteen ønsker å få en dialog med Leif Ove Andsnes om muligheter for å vise solidaritet med palestinerne. Mange norske og utenlandske artister avstår fra å opptre i Israel så lenge okkupasjonen fortsetter. Da Eurovision-finalen 2019 skulle holdes i Israel signerte 152 norske artister et opprop mot å delta. LO støtter kulturell boikott av Israel.  CREO – forbundet for kunst og kultur «ønsker å vise solidaritet med palestinske kunstnere og kulturarbeidere gjennom en boikott av israelske kulturinstitusjoner og kulturaktører som opptrer på israelske bosettinger på Vestbredden eller som på annen måte støtter eller bidrar til okkupasjonen av Palestina».

Av Kirsti Aarseth, Palestinakomiteen/AKULBI

Publisert: 17. februar 2022