Bildeserie: Livet som solidaritetsarbeider i Beit Ommar

Ei norsk jente er for tiden i Beit Ommar som solidaritetsarbeider for Palestinakomiteen med Palestine Solidarity Project (PSP). Hun blogger fra sitt opphold og deler sine opplevelser der.

Israel Defense Forces (IDF) foretar stadig arrester nattestid. Her sees tre militærjeeper og en kassebil til å frakte fanger, fotografert av Ahmed Abu Hashem. Siden midten av august har åtte ungdommer fra Beit Ommar blitt arrestert i nattraid utført av IDF; den yngste gutten er bare 13 år gammel. Årsaken til fengslingene er som regel at man har vært deltager på fredelige demonstrasjoner mot okkupasjonen. Arrestasjoner brukes imidlertid også som middel til å skremme familiemedlemmer fra å delta i motstandskampen.

Israelsk soldat møter norsk solidaritetsarbeider. Den ene bevæpnet med skjold, hjelm, skarpe skudd og tåregass. Den andre bevæpnet med kamera og ordets makt. Fra fredagsdemonstrasjon i Al Ma’asara (20 minutter unna Beit Ommar i retning Betlehem).

Frivillige arbeidere (for Palestine Solidarity Project) sammen med nabojenta, Sara.

Utsikt over landskap sør for Beit Ommar. Området midt i bildet er brunt, og ikke grønt, og dette skyldes at det ikke drives jordbruk der. Årsaken er at kolonien Karmei Tsur ligger rett oppå toppen av åsen til venstre. Landområdene nedenfor kolonien er stadig truet av konfiskering. (Men hvis man bare ser på landskapet et øyeblikk; det er nydelig her, ikke sant?)

Brenning av bildekk – demonstrasjon mot de palestinske selvstyremyndighetene, Beit Ommar 10. september. Palestinerne streiket og protesterte mot økte priser og mot ledelsen i Fatah-partiet. Les mer her.

Ahmed Abu Hashem og hans sønn, Hamza. Som solidaritetsarbeider hos Palestine Solidarity Project i Beit Ommar blir man spesielt knyttet til disse to. Ahmed har drevet med motstandsarbeid i over 25 år og han har vært utallige ganger i fengsel (til sammen 5 år). Hamza (nå 14 år) har også vært i fengsel. Israel Defense Forces syntes det var nødvendig med 17 militære kjøretøy for å arrestere den da 12 år gamle gutten.

Solidaritetsarbeiderne underviser i engelsk to kvelder i uken på Center for Freedom and Justice.

Um El Kheir, Hebron South Hills. Palestinske beduier lever i blikkskur få meter fra villaene til de israelske bosetterne. Sjokkerende, men sant. Les mer her.

En ny venn. Familiens hus brant dessverre ned denne uken og vi kom for å ta bilder og notater til rapport. Gutten satt ved siden av meg og ville notere det samme som jeg skrev. Av alle ord jeg hadde skrevet på en side valgte han seg ut dette: «settlers». Det var for så vidt ikke et dumt valg; hvis det er et ord man må kunne som palestiner, så er det vel «settler» (bosetter). (Det hører med til historien at brannårsaken ikke er kjent, men at familien selv har en mistanke om at bosettere fra koloni Karmei Tsur står bak.)

Lørdag 8. september deltok Hamza Abu Hashem i en fredelig demonstrasjon mot den israelske okkupasjonen og benyttet seg av sin ytringsfrihet. Konsekvens: Han ble sparket og skadet av en israelsk soldat. Les mer her, og video av angrepet her.