En stor arrestasjon av en liten gutt

Birgitte Bellsund er frivillig deltaker i Kirkenes Verdensråds ledsagerprogram i Palestina og Israel (EAPPI), gjennom den norske koordinatoren Kirkens Nødhjelp. Følg bloggen hennes her.

For drøye to uker siden fikk Ayman beskjeden. Hans lillebror Mohammed på tolv var blitt arrestert av det israelske militæret på vei til skolen. Han rakk aldri å komme seg til første time. Jeg møter Ayman på en terrassekafe midt i Hebron. Fra 6. etasje ser vi solen langsomt gå ned. Jeg drikker mint-te og Ayman røyker vannpipe mens han forteller om hva som skjedde med lillebroren Mohammed den skjebnesvangre morgenen for halvannen uke siden. Ayman prater fort men alvorlig. Han vil at jeg skal notere ned alle detaljer om brorens arrestasjon. Han vil at jeg skal vite. Og han vil at verden skal vite.

Ung gutt arrestert av israelsk soldat. Foto: Daniel Junglas

Den 20. mars ble Mohammed, sammen med 26 andre elever i Hebron, arrestert på vei til skolen. Alle de arresterte var under 18 år, og den yngste i gruppen hadde ikke engang fylt 8 år. Mohammeds mor var vitne til hele episoden fra vinduet hjemme og løp til åstedet for å hjelpe sønnen. Dessverre til ingen nytte. Mohammed ble bragt til en israelsk politistasjon i nærheten uten en forelder eller annen verge tilstede. Her ble han holdt i 3 dager uten å ha mulighet til å kontakte familien sin. Siden ble han ført til Ofer fengsel utenfor Ramallah. Etter 8 dager i israelsk varetekt fikk han lov til å kontakte familien sin. Endelig fikk en redd og bekymret familie vite hvor deres lille gutt befant seg og at han var tilsynelatende i god tilstand. Det skulle gå enda 4 dager til med avhør, kalde netter i en fengselscelle og strenge ordre fra israelske soldater til han til slutt ble sluppet fri. 12 dager skulle det altså gå før tolvåringen endelig fikk komme hjem.

Barn arrestert i Hebron. Foto: Petter Gustavsson

Arrestasjonen av Mohammed er ikke et unikt tilfelle. Ifølge Defence Children International, en organisasjon som forsvarer barns rettigheter i Palestina, har antall barnearrestasjoner økt voldsomt de siste månedene. Arrestasjonen blir heller ikke ansett som lovlig. Ifølge konvensjonen om politiske og sivile rettigheter har alle, inkludert barn, rett til å vite grunn til deres arrestasjon. Denne skal bli klargjort på et språk som barnet, barnets forelder eller verge forstår. Videre skal en forelder eller verge være tilstede under avhør. Dette var ikke tilfellet for Mohammed da han ble avhørt i flere timer med bare israelske soldater og politimenn tilstede. Dermed brøt det israelske militæret også barnekonvensjonen ved å nekte barnet juridisk assistanse under avhør. Verken Mohammed eller noen av de 27 arresterte ble bragt for en domstol innen 24 timer som barnekonvensjonen krever. Mohammed selv fikk ingen dom over seg, bare en anklage om steinkasting og en bot på rundt 3000 kroner. Til tross for brudd på internasjonal lov fortsetter det israelske militæret å arrestere barn helt ned til 7 års alderen. Til nå ser det ut til at det går usett hen uten noen stor reaksjon internasjonalt.

Selv om Mohammed er ute av fengsel er ikke marerittet over. Ayman forteller at lillebroren sliter med angst og psykologiske traumer etter fengselsoppholdet. Familien har gjentatte ganger spurt han om han ble mishandlet i fengselet, men det vil ikke Mohammed snakke om. Han er for redd for at soldatene vil komme etter han igjen om han forteller for mye. Foreldrene har derfor tatt han med til sykehuset for en utredning av hans nåværende fysiske tilstand og det gjenstår å se hva den kan avsløre om hvordan Mohammed egentlig har det.

”Israel sier at de står for menneskerettigheter og et sterkt demokrati. Hvordan kan de da forsvare en massearrestasjon av elever på vei til skolen?” sier Ayman da jeg spør han om hans refleksjoner rundt hendelsen. Han er sjokkert over hendelsen og forteller at det er første gang han ser noe slikt i Hebron. Likevel, barnearrestasjoner til tross, kan ingen ta fra han håpet. ”Selv om vi mister alt vil vi aldri gi opp retten til utdanning. Vi vil slåss til siste stund for vår frihet og våre rettigheter”.

Ayman røyker ferdig vannpipen. Foto: Birgitte Bellsund

Jeg takker Ayman for at han tok seg tid til å prate med meg. Da jeg til slutt forlater han sitter han igjen og røyker ferdig vannpipen. Siden vil han dra hjem til familien sin og til Mohammed. Jeg er sikker på at han vil gjøre alt for å beskytte sin lillebror mot ytre farer og indre demoner. Men Ayman er kanskje en David som slåss mot den store kjempen Goliat. Mot soldatene er de fleste palestinere nytteløse.  Derfor vil jeg forsøke å etterkomme Aymans ønske. Jeg vil også at verden skal vite hva som skjer her. Kanskje da kan endelig palestinske barn kreve sin rett til utdanning og til en trygg oppvekst.

 

Se video av arrestasjonen her: