Norsk kampanje mot G4S

 Presset mot G4S øker

Pressemelding 17. oktober 2013

 

Flere tidligere G4S-kunder har valgt å bryte kontrakten med sikkerhetsselskapet på grunn av selskapets bidrag til menneskerettighets- og folkerettsbrudd i Israel og okkupert palestinsk område. Nå går 21 norske organisasjoner sammen og krever at selskapet bryter sine bånd til den israelske okkupasjonen.

21. – 25. oktober samarbeider Norsk Folkehjelp, Fagforbundet og Palestinakomiteen i Norge om en større kampanje mot G4S sine bidrag til menneskerettighetsbrudd. 18 andre organisasjoner har tilsluttet seg kampanjen.

Vi krever at G4S trekker seg ut av all virksomhet på okkupert palestinsk land, og stanser alle leveranser til israelske fengsler der palestinske fanger sitter fengslet i strid med Genèvekonvensjonene, sier Stein Guldbrandsen, arbeidsutvalgsmedlem i Fagforbundet.

Universitetet i Oslo ekskluderte G4S fra anbudsrunden for sikkerhetstjenester i juni i år. Nylig ble det også kjent at Industri Energi avslutter kontrakten med G4S på grunn av selskapets bidrag til menneskerettighets- og folkerettsbrudd.

Det internasjonale selskapet G4S leverer sikkerhetssystemer til israelske fengsler. Her blir palestinere holdt fanget uten lov og dom, og mindreårige utsatt for systematisk mishandling. Ifølge Amnesty International utsettes palestinske fanger i israelsk varetekt for rutinemessig tortur.

G4S leverer sikkerhetssystemer til fengsler hvor palestinske barn mishandles. G4S har forpliktet seg til å respektere menneskerettighetene, men bryter dem når de velger å delta i aktiviteter som opprettholder ulovlige bosettinger og militær undertrykkelse, sier Liv Tørres, generalsekretær Norsk Folkehjelp.

G4S leverer også tjenester til ulovlige bosettinger på Vestbredden. Et samlet internasjonalt samfunn fordømmer bosettingene som et hinder for fred.

Presset mot G4S kommer til å øke fram til at selskapet bryter sine bånd til okkupasjonen, sier Annicken Lundgård, leder av Palestinakomiteen i Norge.

I løpet av kampanjeuka vil organisasjonene spre informasjon om G4S sitt bidrag til den israelske okkupasjonen, og oppfordre norske bedrifter til å slutte å bruke G4S sine sikkerhetstjenester. Det blir arrangert en foredragsturne med Gavan Kelly fra den palestinske menneskerettighetsorganisasjonen Addameer, og Michael Deas, koordinator for Boycott Divestment Sanctions-bevegelsen i Europa.

Kontaktpersoner:

Organisasjoner som har tilsluttet seg kampanjen mot G4S:

Arbeidernes Ungdomsfylking

Bodøinitiativet for Palestina

El & IT Forbundet

Fagforbundet

Fellesforbundet

Fellesforbundet avd 850 Oslo Grafiske

Fellesorganisasjonen

Fellesutvalget for Palestina

Industri Energi

KFUK-KFUM Global

Kvekerhjelp

LO i Oslo

Norsk Folkehjelp

Norsk Jernbaneforbund

Palestinakomiteen i Norge

Palestine Network Norway

Rød Ungdom

Rødt

Sosialistisk Ungdom

Sosialistisk Venstreparti

The Karibu Foundation

 

For mer informasjon om kampanjeuka mot G4S, se: https://www.facebook.com/boikottg4s