Leder for BDS Sør-Afrika om Israel: En verre form for apartheid

Leder av BDS Sør-Afrika og den muslimske frigjøringsteologen, Farid Esack, besøkte nylig Oslo som gjest hos Stiftelsen Karibu. I et intervju i Klassekampen 15. september maner han til boikott av Israel. «Apartheid i Sør-Afrika var mye mildere enn den apartheidpolitikken Israel praktiserer overfor palestinerne», sier Esack og lister opp. «Regimet i Sør-Afrika forsøkte verken å fordrive eller eliminere de svarte. De ønsket å holde dem på plass, men trengte dem som arbeidskraft, i hushold og gruver. Sør-Afrika praktiserte heller ikke kollektiv straff. Hvis en person brøt lovene, ble han satt i fengsel. Myndighetene gikk ikke etter familiemedlemmer, eller raserte huset og olivenlunden til familien», sier han. «Det var ikke atskilte veier for hvite og svarte i Sør-Afrika, og de bygde ikke murer på de svartes landområder. Sør-Afrika hadde heller ikke en politikk for å få flere hvite til å innvandre for å endre den demografiske balansen.»

Esack understreker at han mener at jøder absolutt har en plass i Israel, akkurat som han mener at hvite har en plass i Sør-Afrika. «Men det holder bare ikke å hele tida bringe inn nye, og så begrunne det med at Gud ga dem landet for 3000 år siden, i en tid da verken ideen om nasjonalstat eller grenser var oppfunnet».

Esack mener at boikott, deinvestering og sanksjoner er viktige ikke-voldelige virkemidler mot Israel.

Farid Esack – les hele intervjuet i Klassekampen, 15.09.17  

Farid Esack er professor i islamstudier ved Departement of Religion Studies, University of Johannesburg i Sør-Afrika. Han er født i 1955 i Cape Town, og deltok i den sørafrikanske anti-apartheidkampen. Esack er leder for den sørafrikanske BDS-bevegelsen (boikott, deinvestering, sanksjoner) og spilte en sentral rolle da University of Johannesburg avsluttet sitt samarbeid med Ben Gurion University i Israel.