Kristensionister på Sørlandet. Hvem er de?

Vsar+el00006ed Steinar R. Berge, Leder av Palestinakomiteen i Vest-Agder. Publisert 12.12.2014 i Fædrelandsvennen. Foto: Kjartan Bjelland 

I mange uker nå har Fædrelandsvennen hatt en rekke artikler, ledere og ikke minst leserinnlegg om og fra kristensionister på Sørlandet.

Det er mange som undres over hvordan det kan ha seg at det hos disse menneskene er en slik inderlig omsorg for jødene og Israel, og stort sett totalt manglende støtte og sympati for det palestinske folk.

Forfatteren Dag Hoel kom i høst med en interessant og lettlest bok; «Armageddon Halleluja! Møter med politisk kristendom». Han har besøkt disse miljøene på bedehus på Sørlandet, i Texas, reist med dem på «Løvhyttefest» i Israel mm. Det er en levende skildring han gir av en rekke av de miljøene som kan kalles kristensionistiske. Felles for dem er tanken om at alle jøder skal samles i Israel for da kan endelig Guds plan med jødene og menneskeheten oppfylles, kampen mellom det gode og det vonde utkjempes, de gudfryktige vil komme til et fantastisk himmerike – og det kan kanskje jødene også – men kun hvis de endelig vil forstå at Jesus er den Messias som de til nå ikke tror han er. Tror de ikke på ham da, går det dem ille, slik det vil gå ille for alle de som ikke tror. Fredsarbeid som ikke fremmer at jøder fra hele verden kan komme til Israel og også overta hele Vestbredden («Judea og Samaria») er å gå imot Gud og bør bekjempes, mener de. Boka burde være en obligatorisk julegave til alle dem som vil prøve å forstå dette fenomenet som er så utbredt på Sør-Vestlandet. Man kan få et godt bilde av boka ved å lese på Internett anmeldelser i Vårt Land og Dagen (Vebjørn Selbekk anbefaler boka), eller Dag Hoels egen kronikk om temaet kristensionisme i Dagbladet.

Gøran Gunner, «Teol dr, högskolelektor i religionshistoria, docent i missionsvetenskap» ved, Stokholm teologiske Høgskole skriver i et interessant notat, som ligger på Internett, om «kristen sionistisk lobbying för staten Israel». Han beskriver en rekke av de kristensionistiske grupperingene – bla «European Coalition for Israel» som fra Brüssel driver lobbyvirksomhet mot EU. I forhold til denne koalisjonen mener teologen Gunner (2004) at statsminister Sharon og president Bush fremstår som moderate i Israel/Palestinaspørsmålet.

Koalisjonens leder, Tomas Sandell, besøkte nylig «Israels Venner på Stortinget» med leder Hans Fredrik Grøvan og nestleder Per Sandberg. Reisen til Sandell ble sponset av kristensionist og eiendomsinvestor Eirik Daniel Hansen som eier Morgenstjernen AS – som bla er inne i det nye Filadelfia-bygget i Kristiansand. Hansen fikk i 2013 «hedersprisen» til Norsk Israelsk Handelskammer for sitt arbeid og økonomisk sponsing av proisraelske arrangementer – som for eksempel olje- og gasskonferansen i Kristiansand i september i år med UiA, Node-bedrifter og deres mulige israelske samarbeidspartnere.. .