Arabiske filmdager 21. – 22. april Filmens Hus, Oslo

Arabiske filmdager – egyptiske netter.
Program og billetter her.
Pulsen fra trommene tvinger hoftene fra side til side, magene duver, matte blikk ser ned for svette, feststemte menn, armene snor seg mot taket. At Night, They Dance gir oss et innblikk i hverdagen til danserinner fra Kairos undergrunn. Magedanserne Hilde og Helene gir sine kommentarer til filmen.

Arabiske Filmdager gir oss dokumetarfilmen At Night, They Dance som vises søndag 22. april kl 11:20 og 15:45 på Filmens hus. Handlingen foregår rundt den gravide syvbarnsmoren Reda som lærer opp døtrene sine i magedans. Danserinnene tilbes i nattens mulm og mørke, mens de i dagslyset er til spott og skam for familie og samfunn.

Tradisjon eller ei
Arabiske Filmdager fikk besøk av Helene Skaugen fra Studio Orient og Hilde Lund fra Navlen Dansestudio til en småskala førpremiere på kontoret. Daglig lærer de bort sensuelle hoftebevegelser til Oslos danseglade.

– Magedans er mykt og feminint – det er vakkert, vi kommer ikke bort fra det, sier Hilde. Vel vitende om helt andre forhold i Kairo – magedansens Mekka.

På 1920-tallet åpnet libaneseren Badia Masabni Casino Opera i Kairo. Den første scenen for Raqs Sharqi – dansen fra Østen. Dansen har røtter tilbake til folkedanstradisjonene i den arabiske verden.

– Egypterne elsker magedans, mener Helene. Dansen vises i stort monn i alle slags medier. Enkelte magedanserinner lever glamorøse liv som kjendiser. I hjemmet danses det til enhver anledning, på fest som på kjøkkenet.

Allikevel er hverdagen til de aller fleste scenedanserinner alt annet en glamorøs.

– Sosial dans og scenedans er to vidt forskjellige ting, forteller Hilde. – Som forholdet mellom Ola Normann og Petter Northug. Den markante forskjellen er at magedanserinnene stort sett likestilles med prostituerte. De er kvinner ingen vil ha til svigerdøtre.

Mot eller armot?

I jeans og korterma og med et stort replikkrepertoar, tråler de gatene nattestid alene, forhandler oppdrag med klubbeierne, ordner det meste på egenhånd. ”In our profession, everything is possible”, sier en 15 årig magedanserinne, mens hun smiler mykt til kamera. Det er et farlig liv de lever, og et liv som stort sett ikke er selvvalgt. – En siste utvei til livsopphold før prostitusjon, mener Hilde.

Med korte paljettskjørt, lange parykker og et tykt lag med sminke lagt som en komplementær Zorro-maske, tar de folkedansen opp på scenen til fascinasjon og bespottelse. Hyllet og avskydd i samme setning.

– Det er ikke dansen i seg selv det er noe galt med, men det at den bryter med normene for bekledning og sosial omgang i den egyptiske kulturen, mener Hilde.

Dokumetaren gir et troverdig bilde av hverdagen til magedanserinner fra Kairos arbeiderklasse. Den åpner spørsmål rundt kvinner, religion og tradisjon. – Dessuten blir vi kjent med sterke personligheter, fantastiske muslimske kvinner med herlige replikker på lager, avslutter Helene.

Få med deg At Night, They Dance på Filmens hus søndag 22. april kl 11:20 eller 15:45.

 

Følg Film fra Sør