Fotoutstilling i Oslo 10.-16.mai: Eyes of Children

Hvis pennen er mektigere enn sverdet, og et bilde sier mer enn tusen ord, hvor mektig er da et kamera i hendene til et barn?
15. mai 2023 er det 75 år siden erklæringen av den israelske staten i 1948, og året 750 000 palestinere gjennom massakrer ble drevet på flukt fra sitt hjemland. Hendelsen blir av palestinere kalt “Al Naqba” (katastrofen). Mange palestinere flyktet til nabolandene (Jordan, Syria og Libanon). En stor andel av flyktningene i Libanon bor fremdeles i flyktningleirer over hele landet, med svært begrensede rettigheter og muligheter. Én av disse leirene heter Rashedieh; en leir helt sør i Libanon med rundt 30 000 innbyggere. De palestinske innbyggerne i denne leiren bor bare 20 km – en sykkeltur unna – hjemlandet sitt, men har aldri fått lov av Israel til å komme inn.
Eyes of Children er et fotoprosjekt for og med barna i Rashedieh. Det har eksistert siden 2009, med nesten årlige utstillinger. Rundt 25-50 barn i leiren får utdelt kameraer, og dokumenterer livet og hverdagen gjennom sine øyne, med både bilder og film. De er så med på å velge ut sine favorittbilder, og skriver tekster til noen av bildene, før de stilles ut både i leiren og flere steder her i Norge. Prosjektet er et samarbeid mellom Hani al-Qadomi-biblioteket i Rashedieh (ledet av Den palestinske kvinneunionen) og Palestinakomiteen i Norge.
Årets utstilling har blitt til med støtte fra Palestinakomiteen i Norge, Tromsøfondet (Rettferd for Palestina) og HIBAS.
La barna ta deg med gjennom Rashediehs gater, strandlinje, omkringliggende åkrer og hverdagsliv i lek og alvor.