Nasjonal boikott- og aksjonsdag 30. mars

BDS-movement30.mars er den internasjonale aksjonsdagen til den palestinske boikottbevegelsen BDS-bevegelsen (Boycott, Deinvestments and Sanctions), og også markering av den palestinske landdagen, yawm al-ard. Da oppfordrer palestinerne oss til å aksjonere og fortelle folk om hvorfor vi må støtte de okkuperte og ikke okkupanten. Signaler fra Europa og Amerika forteller oss at oppslutningen om boikottbevegelsen øker kraftig, så kraftig at den israelske regjeringen måtte innkalle til et krisesmøte for å diskutere situasjonen. Statsminister Netanyahu besøkte nylig AIPAC hvor han advarte mot den voksende boikottkampanjen som han forsøker å definere som en boikott av jøder. La oss gjøre hans ord til skamme. Det er staten Israel vi boikotter, og det skal vi gjøre helt til Israels okkupasjon av Palestina opphører.

I tidspunktet 27. – 30. mars vil det være lokale aksjoner for å markere BDS-dagen og Landdagen.

BoycottSodaStreamSodaStream
I år samarbeider Palestinakomiteen, Norsk Folkehjelp, Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom og Fagforbundet Ungdom om å boikotte SodaStream. Felleskampanjen mot G4S var vellykket. Vi satser nå på å kaste brusmaskinene ut av norske butikker. Kullsyremaskinen har sitt hovedproduksjonslokale i den israelske industrisonen Mishor Adumim, tilknyttet bosettingen Ma’ale Adumim på okkupert palestinsk område på Vestbredden.

COOP Norge og BAMA
Palestinakomiteen har over tid kritisert Coop Norge for å handle med de ulovlige bosettingene på Vestbredden. Det er de ikke aleine om. Men det de er aleine om, er å ha bransjens strengeste etiske retningslinjer for sine produkter. Å selge varer som er framstilt på okkuperte landområder, ved hjelp av barnearbeid, strider mot disse etiske retningslinjene. På grunnlag av dette har Palestinakomiteen valgt å ha hovedfokuset på Coop-kjeden. Coop har ca 1 200 butikker fordelt over hele landet. En av disse butikkene ligger i nærheten av ditt lokallag.

Palestinakomiteen boikotter også frukt og grønt som BAMA importerer fra de ulovlige bosettingene. I 2011 hevdet både Coop Norge og BAMA at de ikke lenger handler med de ulovlige bosettingene. Men både Coop og BAMA samarbeider fortsatt med leverandører som driver deler av sin produksjon på okkupert områder uten at selskapet/selskapene viser vilje til å avslutte denne produksjonen. Blant annet vet vi at Coop og Bama importerer varer fra det israelske jordbruksselskapet Mehadrin som er den største leverandøren av frukt og grønt til norske importører og som har produksjon i de okkuperte områdene. Coop og Bama selger altså fortsatt israelske varer i sine butikker til tross for at de har etiske retningslinjer for sine produkter.

Butikker svulmer over av frukt og grønt fra okkuperte område. Sørg for at butikkene får vite at de på denne måten er med på å opprettholde den ulovlige okkupasjonen. Om Coop og Bama skal ta sine egne etiske retningslinjer seriøst, må selskapene ta skjeen i en annen hånd.

Les mer om kampanjer og varer som skal boikottes, på www.boikottisrael.no