Solidaritetsarbeid i Palestina

Palestinakomiteen har hatt solidaritetsarbeidere på Vestbredden i Palestina siden 2007. Solidaritetsarbeidet er tosidig, arbeidet skal være til nytte i Palestina samtidig som solidaritetsarbeiderne skal drive solidaritetsarbeid når de kommer hjem til Norge.

Du får ikke lønn for å være solidaritetsarbeider på Vestbredden, men Palestinakomiteen dekker reise, forsikring  samt et todagers opphold i Jerusalem med guidet tur. Solidaritetsarbeiderne får kost og losji på stedet, men de donerer 50$/uke til vår samarbeidspartner i Palestina, Land Defence Committee. Oppholdets lengde er på seks uker. Palestinakomiteen sender vanligvis team på to-fire personer til Palestina.

Du må melde deg inn eller være medlem av Palestinakomiteen for å søke.

SOLIDARITETSARBEID I JAYYOUS
Jayyous er en landsby nord på Vestbredden (litt øst for Qalqylia) og ligger like inntil den ulovlige muren (se mer her). Her har palestinske bønder i flere generasjoner livnært seg på jorden. Landsbyen er hardt rammet av den israelske muren, og er kjent for sin kamp mot okkupasjonen. Vår samarbeidspartner i landsbyen er Land Defence Committe. De er en gressrot-bevegelse, som ble dannet i landsbyen etter muren ble reist.

I år 2000 mottok innbyggerne i Jayyous skriftlige advarsler om at separasjonsmuren ville gå tvers gjennom landsbyen og dermed avskåre bøndene fra jordene sine. Kort tid etter startet opprivning av Jayyous sine frukttrær. Etter iherdige forsøk på internasjonal hjelp og bistand, så de til lokale og internasjonale aktivister. Sammen startet de med en ikke-voldelig motstandskamp mot den israelske mur. Dette arbeidet ville senere karakterisere hele motstandsbevegelsen mot den israelske mur på Vestbredden, hvor Land Defence Committee sees på som den første organiserte bevegelsen mot apartheidmuren. Da muren ble et faktum mistet palestinerne brorparten av sine landområder, og etter en iherdig kamp om å få jorden tilbake ble deler av muren flyttet – men fremdeles er det områder som gjenstår.

LES MER: Sharif Omar om «Before and after the wall in Jayyous»

Det er mest aktuelt med opphold i mars-april når det er oliventreplanting og annen våronn, og i oktober-november når det innhøsting av oliven, sitrusfrukter, krydder og mye annet.

Palestinakomiteen leier rom  i landsbyen via Land Defence Committee. Dere spiser de fleste måltider sammen med våre venner i landsbyen mens noen måltider må en ordne selv.

Organisering av arbeid:
Vår: Fortrinnsvis oliventreplanting, men bøndene er avhengig av å plante når myndighetene leverer planter. Men det er nok av andre arbeidsoppgaver, som eksempelvis å beskjære av trær, rydde olivenlundene for beskjærte greiner, legge vanningsanlegg, bygge gjerder osv. Noe innhøsting skjer også på våren.
Høst: Her er det innhøstingen som er det viktigste, særlig gjelder dette for olivenhøsting, men også for sitrusfrukter, krydder og annet. Dette pågår i hele oktober.
Her er hele familien med og det hender man sover over i små hytter ute på markene.

Dette er viktig å få med seg:
Det er viktig at solidaritetsarbeiderne bruker muligheten til å reise rundt i Palestina. Stort sett har man to fridager i uka som man kan benytte fritt. Vi hjelper til å arrangere turer gjennom våre kontakter.

Det diskuteres mye politikk i Jayyous og man kan få mye informasjon om okkupasjonen, dens virkning og politiske effekt. Dette vil gi stor politisk uttelling for solidaritetsarbeidet når en kommer hjem. Det er viktig for oss at du er motivert til å dele din historie med andre når du kommer hjem, på en måte som passer deg.

For mer informasjon og søknadsskjema, ta kontakt med prosjektkoordinator på jayyous@palestinakomiteen.no

Her kan du lese blogger til solidaritetsarbeidere fra opphold både i Palestina og Libanon.

Her ser dere hva en som har vært solidaritetsarbeider skriver som oppsummering av oppholdet:

Nå har jeg brukt mange ord på å prøve å forklare hvordan jeg har opplevd de siste ukene, og reisen i sin helhet. Helt ærlig tror jeg at jeg kunne ha sløyfet det meste og bare skrevet det så enkelt som dette: Vi oppholder oss i områder som er preget av mye sterke historier og oppholder oss rundt mennesker som lever i svært krevende situasjoner. Det har til tider vært en veldig tung hverdag å få være en del av. Mye fordi man føler med de menneskene som må leve slik, men også fordi det er ekstremt vanskelig for oss å forstå. Likevel har hele oppholdet i Palestina gitt meg mange gode minner, fantastiske øyeblikk og enormt med glede- som jeg har vært så heldig å få dele med veldige gode reisekamerater. Jeg håper virkelig jeg får muligheten til å reise tilbake til Vestbredden en dag, og spesielt tilbake til Jayyous. Inshalla!”

Se bildegalleri: Solidaritetsarbeid i Jayyous