Artistsitater

Eurovision 2019 i Israel

SIGNÉR ARTISTOPPROPET HER

Sitater fra flere artister på det internasjonale oppropet mot at Israel skal arrangere Eurovision Song Contest i 2019 (engelsk).

Sitater norske artister

Marthe Valle – sanger og låtskriver

-Jeg tror på musikkens og kulturens kraft til å bygge broer og skape samhold, men dette vil ikke være tilfelle om Israel skal arrangere Eurovision. Alt er politikk, alt. «Fredsprosesser» har ikke ført fram, palestinerne tvangsflyttes jevnlig fra sine hjem i Jerusalem, og nye bosettinger oppføres med skremmende hastighet. Tida er overmoden for å være tydelig overfor Israel. Det finnes ikke nok glitter og Eurovision-staffasje i verden til å dekke over de langvarige overgrepene mot det palestinske folket.

Aslak Heika Hætta Bjørn – samisk artist og aktivist, vokalist i hardcorebandet Ondt Blod

Jørn Simen Øverli –  visesanger med flere prisbelønte norske og internasjonale prosjekter.

-Norge må ikke skal være med å legitimere Israels systematiske undertrykkelse av det palestinske folket og ranet av palestinsk land. Norge bør boikotte Eurovision Song Contest 2019 med Israel som vertskap.

Lars Klevstrand – visesanger, komponist og skuespiller

-Det er forstemmende å tenke seg at Norge stiller opp i denne musikktevlinga. Alle arrangørland bruker dette gigantomane programmet til å markedsføre seg og gjøre seg lekre for en hel verden. Da er det vanskelig å se for seg at Israel forteller om apartheid, okkupasjon, overgrep og murer! Og nettopp murene står jo for noe som skaper skarpe skiller og grenser – stikk i strid med en av grunntankene til Eurovision Song Contest!

 Trond Ingebretsen – rockeartist og låtskriver i Bjølsen valsemølle

-Eurovision er fest, musikk og glede. Et arrangement av den typen skal ikke holdes i den brutale okkupasjons og undertrykkelse-staten Israel. Det blir fullstendig feil og en hån mot Palestinas folk.

Nils Petter Molvær i Dagbladet 10.9.18
– Konflikten virker å bli mer og mer brutal. Etter mitt syn er Israel en okkupasjonsmakt og de bruker Eurovision til å normalisere seg overfor Vesten og resten av verden. Slik situasjonen er for palestinerne nå, er det viktig å bruke enhver anledning til å vise motstand, sier jazzmusiker og trompetist Nils Petter Molvær til Dagbladet.

Han viser til hvordan Israels statsminister Benjamin Netanyahu hyllet Eurovision-vinner Netta Barzilai etter seieren i Portugal med låta «Toy».

Bugge Wesseltoftnrk.no 10.9.18

– Grunnen til at jeg mener dette er både riktig og viktig, er Israels behandling av sine palestinske medborgere, særlig på Gazastripen. Jeg tror en stor internasjonal boikott kunne hjulpet på situasjonen.

– Kunstnere er vel ofte empatiske mennesker, og borgere som er opptatt av andre menneskers situasjon. Det er fint at mange engasjerer seg.

Pål Rullestad – sanger, musiker og dirigent

-Israel vedtok nylig en lov som i praksis betyr at man innfører apartheid. Etter tiår med okkupasjon av palestinsk land, trodde man vel ikke at det kunne bli så mye verre.

Det har det altså blitt. Å være med på en feiring av felles europeiske (!!) verdier i Israel … er etter mitt syn uhørt. Artister bør holde seg borte fra dette og ikke hjelpe til å legitimere et regime av undertrykkere.

Birgitte Grimstad – Folk Singer: I want Palestine to have its own state.

Bernt Wold – visesanger i duoen Dur og Wold: -Jeg har lenge ventet på at boikott mot Israel må omfatte langt mer enn økonomisk boikott. Det er deprimerende at en rettsstat og et demokrati som Norge skal fortsette å snu seg bort fra de umenneskelige overgrep STATEN Israel begår, igjen og igjen og igjen!

Petter Amundsen – organist: -Jeg støtter oppropet om at neste års ESC bør arrangeres på nøytral grunn. Israel er et land i krig som en konsekvens av sin terror og sine annekteringer. Den seneste tidens rasistiske utvikling gjør at de ligner stadig mer på regimet jødene selv var offer for. De undertrykte er blitt undertrykkere.

Embla Karidotter – trommis i Razika: -Boikotter man Israel tar man et aktivt valg om å kjempe mot et land som bryter menneskerettigheter. Israel okkuperer Palestina, dreper systematisk innbyggerne og skjuler seg bak blant annet Eurovision. Nå må Norge stå opp for sine medmennesker og få slutt på undertrykkelsen. Fritt Palestina!

Ragnar Olsen – visesanger, dramatiker, oversetter og musikant: -MGP i Israel blir et PR-show for staten Israel, som vil framstå som et helt normalt land i Europa, ikke som okkupasjonsmakt og apartheidstat. Dette må vi protestere mot!

Lars Kolbein Haga – organist, Associate professor of the organ, Tutor of scared music: – Eg støttar oppropet fordi eg er mot rasisme og apartheid, samt angloamerikansk imperialisme reint generelt.

Eddie Andresen –musiker og komponist: -Vi kan selvfølgelig ikke sitte å se på at et land okkuperer et annet, men noen kaller det «en komplisert konflikt». Det er en skam at ikke den norske regjeringen vil anerkjenne Palestina som selvstendig stat. Vi arrangerer støttekonsert i Stavanger 18.mai!

Elisabeth Barstad – fløytist og pedagog: -Skulle ønske det var mer jeg kunne bidra med i denne okkupasjonen, men en signatur er med på å markere min avsky mot Israel og daglige bruddene på menneskerettigheter.

Øystein Bru Frantzen – musiker og komponist: -Fordi Israel systematisk bryter internasjonale lover og menneskerettighetene, og fordi vi trenger et klart globalt motsvar som står opp for frihet, rettferdighet, likestilling og rett til selvbestemmelse for alle.

Leo Leonhardsen – allmenpraktiserende trubadur: – Fordi Israel gjennom deltakelse i Grand Prix kan flytte fokus fra overgrepene denne staten gjør mot den palestinske befolkningen.

Sofian – Sanger, komponist, låtskriver, produsent: – Fordi jeg er mot apartheid.

Geir Holm – underholdningsartist: – Fordi jeg er mot Israels brudd på folkeretten!

Lars Birkelund – musikant: -Israel bør motarbeides på mange måter, også denne, inntil de avslutter sin terror og sitt pågående tyveri av palestinerne, syrernes og andres land.

Petter Taranger – musikant: – Apartheid is so last century. One Love for all.

Morten Mæhre – låtskriver: – Langvarige brudd på menneskerettighetene.

Oskar Pettersen – sanger/tekstforfatter: -Israel har ikke rett til å bryte internasjonale lover og regler og okkupere land og behandle deler av befolkningen som mindreverdig. De har rett til å forsvare seg, men her rammes uskyldige sivilister, og Israel viser ingen tegn på å dempe sin voldsomme aggresjon. Israel hindrer hjelpearbeid, og undertrykker det palestinske folk, og krenker systematisk menneskeverdet.

Knut Lowzow – visesanger/låtskriver: – Like rettigheter til Alle.

Ole Morten Fossli – musiker i Uhuru: -Eurovision 2019 med Israel som vertskap bør boikottes så lenge landet fortsetter med sine alvorlige brudd på palestinernes menneskerettigheter, som har pågått i flere tiår.

Geir Holm – underholdningsartist: – Fordi jeg støtter Palestinas frihetskamp.

Christoffer Iversen – komponist: – Fordi undertrykkingen av det palestinske folket må ta slutt.

Christina Halvorsen – artist: – Av alle grunner som er nevnt over her, spesielt den rå krigsmetodikken som brukes mot barn og sivile.

August Øyehaug – rapper og produsent: – Eg er i mot apartheidregimet Israel og deira imperialisme mot Palestina. Fri Palestina!

Thea Meyer – artist: – Fordi å arrangere Eurovision i Israel er et brudd på menneskerettighetene.

Jakob Thonander Glans – komponist/multiinstrumentalist/dirigent : – Vi må gjøre alt for å støtte Palestina. Om de ber oss om å boikotte Israel så gjør vi selvfølgelig det.

Terje Graven – komponist, artist: – Støtter palestinernes kamp for frihet.

Joakim Nordvik – sanger/gitarist/komponist : – Et land som bryter menneskerettigheter og tar livet av uskyldige personer fortjener ikke å arrangere ESC!

Willy-Freddy Shanti – musiker: – Israel må stopper å behandle barna som de gjør!

Jan Egil Øverkil – komponist, musiker: – De israelske overgrepene mot Palestina må stoppes.

Ingeborg Tiltvik – sanger, forfatter, komponist: – Fordi grunnleggende menneskerettigheter skal gjelde alle en dag.

Mathias Holtedahl Thorp – musiker: – Fordi jeg ikke støtter apartheid og gjentatte brudd på menneskerettigheter og FN-resolusjoner. For å vise de at resten av Europa mener politikken deres er forkastelig.

Erling Ramskjell – artist: – Fordi Israels behandling av palestinere er hinsides.

Øyvind Grande – musiker, låtskriver: – Musikere har til alle tider latt seg inspirere av god musikk fra andre kulturer. Den beste musikken har alltid handlet om hvordan menneskene har det, eller protestert mot undertrykking. Antirasisme er derfor i musikkens DNA . Det ekstremt undertrykkende og rasistiske apartheid-regimet i Israel, kan ikke fortsette, men må erstattes slik vi (menneskene) erstattet apartheid i Sør-Afrika, by any means necessary, inkludert kulturell boikott.

Henriette Annie Skarstein – sanger, gitarist i Naiv jente: – Blir for dumt å se jublende folk i Israel når folk gråter i Palestina.

Vebjørn Numme – trommeslager, låtskriver: – Apartheid ved et annet navn er fortsatt apartheid.

Tore Dolg Stemland – musiker, komponist, musikkhistoriker: – Overgrepene mot Palestinere kan ikke forsvares på noe vis og må opphøre umiddelbart. MGP finalen blir brukt av Israel til å legitimere disse overgrepene.

Kjell Müller – sanger, komponist: – Israels overgrep mot palestinere samt trusler om annektering av deler av Vestbredden.

Nils Larsen – komponist: – Hvis ikke folket tar oppgjøret på en eller annen måte, kommer ikke de i makt til å følge etter.

Kurt Johansen – bassist: – Fordi Israel er en apartheidstat.

Runar Clausen – komponist og bassist: – Fordi alle måter å vise Israel at de ikke kan fortsette å hive bomber i hodene på barn og sivile er velkommen.

H-son – trommis: – Israel skal vekk fra de okkuperte territoriene !!

Bitten Forsudd – tubaist: – Derfor: «Israel fortsetter uforstyrret sine krigsforbrytelser den dag i dag. De ulovlige bosetningene ekspanderes, Netanyahu sier i sine valgløfter at Vestbredden skal annekteres. Ifølge FN er Gaza ulevelig neste år. Det er tid for handling. Boikott er en direkte handling. En fredelig handling. Mot en stat som har bevist, gang på gang, å ha alt annet enn fredelige intensjoner.» Sitat fra Kristin Foss i VG

Mikal Bøckman – rapartist. foredragsholder, graffitikunstner: – Fordi frihet og trygghet er en menneskerett.

Unni Wilhelmsen – musiker, komponist, tekstforfatter: – Selv om musikk ofte får rollen som fredsbevarende og brobygger, blir ESC i denne sammenhengen et eksempel på motsatt praksis.

Tove Bøygard – artist: – For å markere og seie i frå til okkupanten Israel.

Toril Nybrott – sangerinne, tekstforfatter og komponist: – Fordi det er det eneste riktige å gjøre.

Magdi i Karpe – artist: – Det er så få måter å si i fra på, så vi må ta de vi får.

Ragnhild Sarsten – låtskriver, sanger, komponist, utøver. -Fordi Israel dreper palestinere hver uke.

Ella Marie Hætta Isaksen – artist: – Fordi det er det eneste riktige å gjøre.

Hildegunn Øiseth – artist: – Jeg støtter Palestina veldig aktivt som kunstner og som privatperson Free Palestine.

Ravi – artist: – Jeg støtter menneskerettigheter. For palestinere. For Israelere. For alle. Vi kan ikke feire med musikk mens tusenvis av uskyldige lider.