av Eddie Whyte, sentralstyremedlem Palestinakomiteen. En kortere versjon ble publisert i Dagsavisen 20. august 2021
I et innlegg på sosiale medier har Arbeiderpartiets Raymond Johansen nylig oppfordret folk til å boikotte Elkjøp – Nordens største forhandler av elektronikk. Jeg kunne ikke være mer enig. Årsaken er Elkjøps aggressive kampanje mot fagorganiserte. Bedriften vil ikke dele ut bonus til medarbeidere som er fagorganisert – kun uorganiserte uten tariffavtale skal få (!).
Johansen påpeker at dette er et forsøk på fagforeningsknusing, noe han har helt rett i. Tradisjonen for å støtte boikottaksjoner eller sanksjoner er godt forankret i dette landet både, under arbeidskamper og som et utenrikspolitisk virkemiddel. Den norske staten har for tiden sanksjoner mot 27 stater og ikke-statlige aktører.
Men boikott er også et «personlig» verktøy som gjør det mulig for den enkelte å påvirke samfunnsutviklingen i riktig retning – om det er lokalt eller internasjonalt. Hver og en av oss bestemmer hvor vi bruker hundrelappene våre, og vi bør ikke støtte bedrifter som opererer i strid med våre egne verdier. Eller som Johansen skriver: «Du som forbruker har et valg, tenkt deg om før du handler!» Så langt er Arbeiderpartiets Johansen og undertegnede enige.
Men det må være lov å påpeke at Johansens eget parti (på nasjonalt plan) er lite konsekvent i sin holdning til boikott og sanksjoner – nesten hyklersk vil noen mene. Israels ulovlige okkupasjon av Palestina fortsetter i sitt 6. tiår – i strid med folkeretten og på tross av en lang rekke FN-vedtak som fordømmer Israels koloniseringspolitikk. Verdenssamfunnets kritikk av okkupasjonen blir regelrett ignorert av israelske regjeringer uten at det får noen reelle konsekvenser.
Det er Israels grove brudd på folkeretten og manglende vilje til å lytte til verdenssamfunnet som fører til at stadig flere støtter Boikott, Desinvestering og Sanksjoner-bevegelsen (BDS). BDS har bred støtte i Norge, også blant lokallag i Arbeiderpartiet og AUF. Norges største arbeidstakerorganisasjon, LO, jobber for en full internasjonal økonomisk, kulturell og akademisk boikott av Israel, nettopp fordi fagbevegelsen har mistet troen på Israels evne til dialog.
Vi er mange som støtter sanksjoner mot regimet i Israel inntil okkupasjonen oppheves og palestinernes rettigheter respekteres. Mens AUF er tydelig i sin støtte er ikke AP på nasjonalplan å finne blant støttespillerne. Boikott er et ikke-voldelig verktøy som bidro til å avskaffe apartheid i Sør Afrika og kan gjøre det samme i Israel.
I 2021 er det viktigere enn noen gang å opprettholde presset på israelske myndigheter for å avskaffe apartheidsystemet og avslutte okkupasjonen. FNs spesialrapportør for menneskerettighetssituasjonen i de okkuperte palestinske områdene, Michael Lynk, påpekte nylig fire områder han mener Israel bør holdes ansvarlig for: brudd på folkeretten – annekteringen av de allerede okkuperte områdene, de folkerettsstridige israelske koloniene på Vestbredden, blokaden av Gazastripen og Israels målrettede ødeleggelse av palestinske boliger og eiendom.
Palestinakomiteen mener det er både riktig og rettferdig at sanksjoner innføres mot Israels brudd på internasjonal lov, for å legge press på okkupasjonsmakten og bidra til en rettferdig løsning for palestinere og israelere. Er det for mye å forvente at en ny rødgrønn regjering vil utvide Norges liste over stater som sanksjoneres, fra 27 til 28? Eller for å omformulere Raymond Johansens egne ord i sitt innlegg «Sorry, Israel. Jeg kommer ikke til å handle hos dere mer.» Vi ønsker Arbeiderpartiet velkommen etter.
Publisert: 21. august 2021