Vi står i solidaritet med Libanon

Foto: Grimase Foto

På mandag startet Israel med luftangrep på boligområder i Sør-Libanon, hvor 200 000 mennesker flyktet fra hjemmene sine på under to timer. De fikk varsel fra den israelske hæren om å forlate hjemmene sine.

– Israels handlinger truer både regionen og respekten for folkeretten. Libanesere frykter at de vil oppleve det samme som i Gaza, sier Line Khateeb, leder av Palestinakomiteen.

Rammer alle libanesere

Den siste uken har rundt fem hundre tusen libanesere flyktet fra hjemmene sine i sør.

Luftangrepene kommet etter at tusener av libanesere ble skadd og 34 mennesker drept da personsøkere og walkie-talkier eksploderte i biler, på butikken, i hjem med unger, på legekontorer i hele Libanon.

Israel bomber nå områder sør i Libanon, i Bekaadalen og i Beirut. Krigen rammer alle libanesere, som responderer ved å organiserer bomberom og hjelp til internt fordrevne. Mer enn 700 mennesker er drept siden mandag. Hundretusener er på flukt og folk frykter hva som kan komme. Folkemordet i Gaza har vist vestens manglende evne til å gripe inn. Det finnes ingen røde linjer for Israel.

Hizbollah, som er Israels uttalte fiende, har siden oktober i fjor sagt at de vil angripe israelske militære mål så lenge angrepene i Gaza fortsetter.

Hizbollah er både et parti i Libanon og en nasjonal motstandsbevegelse. Mange libanesere er uenige med Hizbollah politisk, men står sammen om forsvar av hjemlandet. Militært regnes Hizbollah for å være en av verdens sterkeste ikke-statlige aktører.

Hizbollah har primært angrepet militære mål i det nordlige Israel. Rundt 90 000 israelere er evakuert. Netanyahu hevder at krigen mot Libanon skal skape sikkerhet, men Israel kan få slutt på krigen i Libanon ved å inngå en våpenhvile i Gaza.

Israel velger å eskalere i stedet for å følge FNs krav om våpenhvile, stans i drap på sivile og opphør av okkupasjonen.

– Uten reelt press og våpenembargo vil ikke Israel stanse krigføring hverken i Palestina eller Libanon, fastslår Line Khateeb.

 

Publisert: 27. september 2024