Tekst: Eddie Whyte
Bilde: Montasje hentet fra Palestinakomiteens kampanje i fjor
Amnesty Norge har invitert flere fremtredende norske artister til å opptre på en støttekonsert mot rasisme og til støtte for #BlackLivesMatter. Ved første øyekast er det et prisverdig initiativ og en viktig markering. Men invitasjonen til popartisten Aurora skaper problemer for mange som ellers ville gitt sin fulle støtte til Amnestys markering, og det sår tvil om Amnesty Norges egen troverdighet.
Menneskerettighetsforkjempere rundt om i verden har lenge støttet den internasjonale bevegelsen Boycott Divest Sanctions (BDS) som vil presse staten Israel til å respektere palestinske rettigheter og internasjonal lov.
I 2019 skapte Aurora avisoverskrifter i Norge og internasjonalt da det ble avdekket at hun bevisst ville bryte den internasjonale kulturboikotten som støttes av blant andre #BlackLivesMatter-bevegelsen.
Auroras verdensturné ble opprinnelig lansert uten at Israel ble nevnt, noe manageren i ettertid innrømte ble gjort for å unngå (negativ) oppmerksomhet. Til tross for at en rekke palestinske og israelske artister ba dem om å avlyse, valgte de å gjennomføre turneen.
FN og internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner, blant annet Amnesty, har gjentatte ganger dokumentert den israelske statens overgrep mot palestinere – inkludert såkalte «likvidasjoner» – kaldblodige mord.
Israel har lenge operert med en «skyt for å drepe»-politikk i Jerusalem og på Vestbredden – en politikk som ikke er ukjent i de svarte bydelene i USAs største byer der #BlackLivesMatter startet, og der båndene mellom den afroamerikanske solidaritetsbevegelsen og den palestinske er sterke.
Amnesty får et forklaringsproblem når de inviterer frontfigurer som åpent bryter den internasjonale kulturboikotten, nekter å respektere palestinernes appell for solidaritet fra verdenssamfunnet og bidrar til en legitimering av den israelske statens aggressive koloniseringspolitikk og krigføring mot sivile.
– Alle har rett til å være trygge i møte med politiet – uansett hvem du er, hvilken hudfarge du har eller hvor du bor, sa John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge under et intervju i forbindelse med den planlagte konserten. Det har Amnesty helt rett i, men gjelder ikke det også for palestinere?
På en solidaritetsmarkering på Festplassen i Bergen nylig, med over 1 000 andre mennesker til stede, fikk Aurora mye oppmerksomhet etter uttalelsen: «Jeg skammer meg over at vi ikke har tatt kampen (mot rasisme) før.»
Det er prisverdig at artisten er tydelig på behovet for å kjempe mot rasisme – og at det haster. Når kan vi forvente en innrømmelse om at hun også har vært unnfallende når det gjelder undertrykkelse i Palestina? Kanskje den kommer fra scenen allerede på Amnesty-konserten?
Publisert: 7. juni 2020