av Gada Azam, først publisert i Klassekampen 15. mai 2021
Verden har lenge vært vitne til hvordan palestinere i Øst-Jerusalem har blitt fordrevet fra sine hjem for å gjøre plass til ulovlige israelske bosettere. Folkeretten forbyr en okkupasjonsmakt å forflytte egen sivilbefolkning til det område den okkuperer. Denne uka har det israelske militæret igjen drept flere titalls palestinere på Gazastripen, deriblant kvinner og barn. Angrepene minner oss om Israels tidligere ugjerninger på Gazastripen i 2008/2009, 2012 og 2014. Norges reaksjon på denne uretten er svært skuffende. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide «fordømmer angrepene mot Israels sivilbefolkning med hundrevis av raketter fra Gaza», men unnlater å fordømme langt større krigsforbrytelser på Gazastripen. Hvorfor fordømmer ikke Norge drap på sivile palestinere? Inntrykket en sitter igjen med er at Norge ikke anser palestinerne som likeverdige mennesker.
Da staten Israel ble opprettet for 73 år siden ble over 700 000 palestinere fordrevet fra sine hjem, og over 400 palestinske landsbyer jevnet med jorden.
Fordrivingsprosessen omtales av palestinerne som Al-Nakba (katastrofen), og markeres 15. mai hvert år. Som en del av denne katastrofen ble besteforeldrene mine på begge sider fordrevet fra landsbyen sin Hamama, og levde resten av sine liv som flyktninger uten noensinne å få komme tilbake.
Familien min er fortsatt flyktninger, og har aldri mottatt noen som helst oppreisning fra staten Israel. Dette er til tross for at FN allerede i desember 1948 slo fast at de palestinske flyktningene hadde krav på å returnere til sine hjem eller å motta kompensasjon.
Det mine besteforeldre ble utsatt for i 1948, blir i dag gjort mot palestinere i Øst-Jerusalem og andre steder som på vestbredden. Mange av palestinerne som i dag bor i nabolaget Sheikh Jarrah i Øst-Jerusalem ble selv fordrevet av israelske styrker i 1948. Disse blir nå på nytt fordrevet fra sine hjem. Fordrivelsen av palestinere fra sine hjem er en krigsforbrytelse, men handlingen får ingen konkrete konsekvenser.
Den israelske menneskerettighetsorganisasjonen B’Tselem og menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch beskriver Israel som en apartheidstat. Som en forkjemper for menneskerettigheter må Norge ta aktivt ta avstand fra Israels apartheidpolitikk og innføre sanksjoner. Det er på tide at Norge igjen viser vilje til å løse Palestina-saken.
Publisert: 18. mai 2021