Israels okkupasjon er i strid med folkeretten

Fredag 19. juli 2024 kom FN-domstolen (ICJ) med en historisk avgjørelse. I den rådgivende uttalelsen fastslår domstolen at israelsk okkupasjon av palestinsk territorium er i strid med folkeretten og må opphøre straks. Hvorfor er denne dommen viktig og hva har den å si for angrepskrigen som pågår i Gaza og annekteringen på Vestbredden?

Dommen er rådgivende, noe som betyr at den ikke får umiddelbare konsekvenser for israelske ledere, men den stadfester at okkupasjonen er ulovlig, at Israel begår krigsforbrytelser og er skyldig i brudd på FNs konvensjon mot rasediskriminering.

Disse tingene har blitt dokumentert av menneskerettighetsorganisasjoner og ulike FN-eksperter tidligere, men har ikke blitt vurdert av FNs høyeste domstols før.

Alle må bidra til at internasjonal lov blir fulgt og at brudd får konsekvenser. Norske myndigheter må jobbe for at okkupasjonen opphører og umiddelbart trekke alle investeringer fra israelske selskaper i Oljefondet og jobbe for sanksjoner av okkupanten, sier Line Khateeb, leder av Palestinakomiteen.

Line Khateeb

En slik uttalelse har betydning for hvordan norske myndigheter og næringsliv bør forholde seg til Israel i fremtiden og bidrar til å øke presset på sanksjoner og kravet om at Oljefondet må trekke sine investeringer fra Israel og selskap som bidrar til okkupasjon og annektering av palestinsk land.

Sterke reaksjoner fra Israel

Israel har reagert med sterke reaksjoner mot avsigelsen, og USA mener at avsigelsen «kan komplisere forsøkene på å løse konflikten». Det er lite som tyder på at USA vil akseptere et forslag om sanksjoner eller andre forslag for å presse Israel til å etterleve avgjørelsen. USA er Israels sterkeste støttespiller og bidrar med militært materiell og økonomisk støtte til det pågående folkemordet i Palestina.

Uttalelsen peker blant annet på at Israel ikke har suverenitet på de okkuperte palestinske områdene, at de bryter med internasjonal lov og blokkerer palestinernes rett til selvbestemmelse.

Uttalelsen inneholder blant annet disse punktene:

  1. FN har et permanent ansvar frem til det foreligger en varig og tilfredsstillende løsning i tråd med Folkeretten.
  2. Israel okkuperer Gazastripen (også etter tilbaketrekkingen i 2004/5).
  3. De okkuperte områdene utgjør en udelelig territorial enhet, bestående av Gazastripen, Vestbredden og Øst-Jerusalem.
  4. Israel har plikt til å etterleve både humanitærretten og sine menneskerettslige forpliktelser overfor palestinerne i de okkuperte områdene.
  5. Israel begår ulovlig annektering av Vestbredden og Jerusalem, gjennom fratakelse av naturressurser, fordrivelse av palestinere, utvidelse av israelske bosettinger, rasediskriminerende lovgivning og bygging av rasediskriminerende infrastruktur.
  6. Israels aktiviteter og lover utgjør et brudd på CERD artikkel 3 (“Racial segregation and apartheid”).
  7. Det er ikke presentert bevis for at Israel har en historisk rett til det okkuperte Palestina, og en eventuell historisk rett ville uansett ikke gi rett til å ta landet ved makt.
  8. Israel feiler i å motvirke eller straffe bosettervold mot palestinere, herunder kjønnsbasert vold og seksuelle overgrep mot palestinske jenter og kvinner. Slike forbrytelser skjer tidvis med støtte fra det israelske militæret og begås tidvis direkte av militæret selv. Domstolens vurdering av at okkupasjonen er ulovlig og må opphøre forplikter ikke bare Israel, men også FN og medlemslandene.

Utenriksminister Eide uttaler i en pressemelding at:

Dette er en svært kraftfull uttalelse fra FNs høyeste domstol. Den internasjonale domstolen (ICJ) har slått fast at Israels fortsatte tilstedeværelse i okkupert område er i strid med folkeretten, og må avsluttes. Israel må umiddelbart stanse alle ulovlige bosetninger og gi full erstatning til alle berørte palestinere.

Klikk her for å lese hele pressemeldingen fra Utenriksdepartementet.

Han sier også at dette er en avgjørelse de forventer at Israel vil etterleve umiddelbart. Palestinakomiteen ber om at det settes en frist og at manglende etterlevelse følges opp med tiltak som kan legge press på Israel.

Enormt potensial 

Palestinapodden har hatt besøk av jurist Josef Younes fra Forsvar Folkeretten, som hjelper oss å bryte ned hva FN-domstolens uttalelse faktisk innebærer, og hva det kan bety for tiden fremover.

Vi anbefaler alle å lytte til denne podkasten for å forstå mer hva dommen innebærer. Du finner den på Spotify eller Apple Podcasts.

«Dette her er en uttalelse med enormt potensial. Domstolen har virkelig gått mye grundigere og bredere til verks enn jeg trodde de skulle gjøre. Men betydningen av dette avhenger av hvordan vi bruker det. Nå gjelder det å bruke det for alt det er verdt, og det kan vi gjøre i dialog overfor dagligvareforetningene våre, bankene våre, og ikke minst myndighetene. Det kan vi gjøre som enkeltindivider og som organisasjoner. Her er det bare å bruke det for alt det er verdt og stå på.«

Josef Younes fra Forsvar Folkeretten

 

Publisert: 21. august 2024