av Line Khateeb, leder, Palestinakomiteen i Norge
Først publisert i Klassekampen 21. mai 2022
Onsdag 11. mai ble den erfarne Al Jazeera journalisten Shireen Abu Akleh drept. Kledd i pressevest, ute på jobb sammen med sine kolleger, ble hun skutt i hodet like under hjelmen.
To dager senere ble gravfølget til Shireen angrepet av israelske okkupasjonsstyrker. Bårebærerne ble slått med batonger og kisten falt nesten i bakken. Er du sjokkert? Shireen ble drept mens hun dekket okkupasjonsstyrkenes invasjon av byen Jenin på Vestbredden. Kollegene hennes forteller at de bar pressevestene sine godt synlig og viste frem utstyret sitt til de israelske soldatene i den andre enden av veien. Så kom kulene. Journalistene ble skutt på da de forsøkte å redde unna kroppen til Shireen. En ble truffet i ryggen.
Israels myndigheter har en strategi for å påvirke hvordan slike hendelser omtales. Hasbara er det hebraiske ordet for informasjonskrigen. Villedende opplysninger, falske nyheter og skylde på offeret er vanlige metoder. I dette tilfellet: Først hadde kanskje en palestiner drept journalisten. Israels statsminister Naftali Bennett viste en video av væpnede palestinere i Jenin. Undersøkelser fra organisasjonen B’tselem viste at videoen var filmet langt unna der Shireen ble drept og umulig kan ha vist hennes drapsmenn. Likevel fikk forklaringen mye plass i vestlige medier.
Når det i neste omgang blir brukt tåkeleggende ord som ‘opprør’, ‘mobb’ og ‘aksjon’ på at okkupantens politi faktisk angriper et gravfølge, forvrenges bildet av hendelsene ytterligere.
Fredag 13. mai ble gravfølget for Shireen Abu Akleh angrepet med batonger og tåregass i Jerusalem. 33 personer ble skadd. FNs sikkerhetsråd har enstemmig fordømt voldsbruken under begravelsen og sagt at hendelsen må granskes.
En video fra prosesjonen viser at israelsk politi angriper bårebærerne og de sørgende. Hundre tusen mennesker deltok i begravelsen, men den ble ikke viet plass i Dagsrevyen. På NRKs nettside står derimot følgende: «Politiet aksjonerte da kisten med drept journalist ble båret ut». Aksjonerte? Hva betyr det? Hvorfor ikke følge NTBs overskrift: «Israelsk opprørspoliti angrep gravfølget»?
Israelske talspersoner sier at gravfølget «provoserte» fordi kisten til den drepte journalisten var drapert med et flagg. Det er nemlig forbudt for palestinere å heise flagget sitt i Jerusalem, slik det var forbudt å heise det norske flagget under den tyske okkupasjonen.
Dette var årsaken til at det israelske politiet angrep. Den israelske ambassaden sier imidlertid til NRK at politiet brøt inn for å hindre at en «mobb» skulle ta kisten. Familien og kolleger som var i begravelsen melder kun om israelsk politi som angriper dem. Har NRK tatt seg bryet med å sjekke om informasjonen fra ambassaden faktisk er sann?
Historien om Shireen Abu Akleh er dessverre ikke unik. Femti journalister er drept i Palestina siden år 2000. Under bombeangrepene mot Gazastripen i fjor mai ble bygningen som huset de største mediebyråene truffet. Kontorene til Al Jazeera ble ødelagt. Det var ikke et tilfeldig mål. Den israelske hæren skryter ofte av sine høyteknologiske våpen og presisjonsangrep.
Noen uker før Abu Akleh ble drept, leverte IFJ, Den internasjonale føderasjonen for journalister, en klage til Den internasjonale straffedomstolen for det de mener er krigsforbrytelser. Klagen tar for seg drap på flere journalister, som Ahmed Abu Hussein, Yaser Murtaja, Muath Aamerneh og Nedal Eshtayeh. De ble drept av israelske snikskyttere i Gaza. I likhet med Shireen, var de kledd i pressevester og på jobb da de ble skutt.
Israelske myndigheter har sagt at de vil etterforske hendelsen, noe palestinerne selvsagt avviser. Skal forbryteren etterforske seg selv? Forestill deg at russiske myndigheter skulle etterforske drap på ukrainske journalister. Drapet på Shireen Abu Akleh må granskes av en uavhengig kommisjon og de skyldige må straffes.
Journalister i Palestina er ikke tilfeldige ofre. De forsøker å fortelle om livet under apartheid og okkupasjon. Rikskringkaster NRK har et særlig ansvar for å bidra til en balansert dekning. Første bud må være å avkle propagandaen fra okkupasjonsmakten Israel.
Publisert: 22. mai 2022