av Zach Nelkin. Tidligere publisert i Klassekampen. Holdninger og meninger i teksten står for skribentens regning.
Jeg synes det er misvisende å si som Conrad Myrland gjør i Klassekampen 2. november, at jeg er en del av «et ørlite mindretall». Ifølge Pew Research, den mest anerkjente kilden om amerikanske jøder, støtter 19 prosent av oss som hadde en mening BDS-bevegelsen i 2020. Ja vi er i mindretall, men vi er mange og bevegelsen vokser, særlig blant de yngre.
Leif Knutsen, som utførte meningsmålingen Myrland siterer, sier selv at han kjenner 85 av de 118 som svarte ham og at det ikke er sikkert de utgjør et representativt utvalg.
Men poenget mitt var altså at palestinske flyktningers rettigheter ikke kan avhenge av hvor populære de er blant Israels støttespillere. Før andre verdenskrig var jødiske flyktningers rettigheter upopulære, men jeg tror vi alle kan være enige om at de fortsatt var ekstremt viktige.
Likeså er palestineres rettigheter viktige i dag, selv om de er upopulære. Dessuten er det å sitere jøders meninger som toneangivende i debatter om Israel å antyde at vi jøder alle er enige oss imellom og at vi bestemmer Israels politikk overfor palestinere, noe jeg mener er både feilaktig og antisemittisk. Man kan mene noe om Israel uten å skyve oss jøder foran seg.
Jeg er i høyeste grad enig med Myrland om at jødiske flyktningers skjebner er noe vi burde bry oss om, men den empatien må gjelde for palestinere også.
Jeg mener det er totalt umoralsk og urettferdig å si, som Myrland gjør, at palestineres fordrivelse er forsvarlig på grunn av ugjerninger som palestinere ikke har skyld i. Det at jøder ble forfulgt av andre kan ikke rettferdiggjøre at palestinere blir fordrevet eller diskriminert mot i dag.
Tror Myrland virkelig det er rett og rimelig at jeg, som ikke kan ordentlig hebraisk, kan flytte til Israel i morgen bare fordi jeg er jøde, mens en palestiner født i området før staten Israel eksisterte ikke kan vende tilbake til sitt eget hjem?
Det er denne forskjellsbehandlingen jeg ønsker at skal bli historie.
Publisert: 12. november 2021