Nammo og informasjonsdirektør Korsvold velger å omgå helt sentrale spørsmål – igjen.
Av Line Khateeb, leder i Palestinakomiteen og Kjell Stephansen, politisk nestleder i Palestinakomiteen
Nammos informasjonsdirektør Thorstein Korsvold skriver i VG-kronikken «Aktivistene sprer feilinformasjon», at Palestinakomiteens påstander om norsk forsvarsindustri er falske og stiller spørsmål ved aktivisters ansvar.
Palestinakomiteen påpeker at norske myndigheter og bedrifter nå har ansvar for å sørge for at vi ikke bidrar til et mulig folkemord, men må gjøre alt de kan for å stanse det.
I stedet velger Nammo og Korsvold å omgå helt sentrale spørsmål – igjen.
Nammo er et norsk våpenselskap med fabrikker i mange ulike land. Selv om ferdige våpen ikke selges direkte fra Norge til Israel, så selges Nammo sine våpen og våpendeler til Israel via andre land.
Det er dokumentert at:
Akkurat nå brukes disse våpnene til å utføre alvorlige krigsforbrytelser, av den israelske hæren, i det som Den internasjonale domstolen i Haag (ICJ) sier er et plausibelt folkemord.
Nammo har et selvstendig ansvar for å hindre dette.
Nammos kommunikasjonsdirektør synes åpenbart det er ubehagelig at arbeidsgiveren får kritikk for å selge våpen til stater som begår krigsforbrytelser.
Men i stedet for å svare på vår dokumentasjon eller kritikken fra fagfolk som Sverre Lodgaard i NUPI og Redd Barnas rådgivere, velger han å kritisere Palestinakomiteen og andre som tar til gaten for å aksjonere, fordi vi kaller Nammo en krigsprofitør.
Palestinakomiteen har ved flere anledninger brukt sivil ulydighet for å hindre folkemord. Det kommer vi til å fortsette med så lenge det trengs.
Målet med aksjonene er å opplyse om forbrytelsene Israel begår og hvordan norsk næringsliv eller myndigheter medvirker ved at norsk teknologi, våpen og handel bidrar til Israels krigføring og økonomi.
Vi har ikke pengesterke aktører i ryggen og kan ikke leie inn lobbyister, men vi representerer en stor del av den norske befolkningen som ønsker at drapene på sivile i Gaza må stoppes.
Det er mange ulike miljøer og aktivister som kjemper mot utslettelsen av Gaza, i Norge og internasjonalt, og vi bruker ulike virkemidler.
Dette er et uttrykk for at situasjonen i Palestina er uholdbar og at det ikke gjøres nok for å stanse Israels massakre.
Palestinakomiteen kan ha både forståelse og sympati for mennesker som blir så fortvilet over det som skjer i Gaza at de tar loven i sine hender, men vi unngår aksjonsformer som innbrudd og sabotasje.
Det lyder hult når Korsvold skriver at Nammo deler bekymringen for befolkningen i Gaza, der 15.000 barn er drept på under syv måneder.
En naturlig konsekvens av den bekymringen ville vært å tette alle hull i systemet som gjør at Nammos våpen brukes til å drepe palestinske barn.
Høyesterett i Nederland beordret i februar stans av alt videresalg til Israel av deler til F35, grunnet faren for å medvirke til folkemord.
Nammo selger selv ammunisjon til F35 krigsflyene, men Korsvold vil ikke dvele ved dette, i stedet peker han på aksjonister som et problem.
Når ICJ har sagt plausibelt folkemord og satt i gang etterforskning, har alle land som har tilsluttet seg folkemordskonvensjonen plikt til å gjøre alt som står i deres makt for å forhindre folkemord.
Norge må stanse våpensalg til land som kan bli medskyldig i folkemord, slik USA opplagt vil være om Israel blir dømt.
Det betyr at regjeringen må stanse Nammo, eller kreve sluttbruker-erklæring for våpen og våpendeler. Slik erklæring har Norge unnlatt å kreve fra storebror USA.
Både regjeringen og Nammo har ansvar for hvor norske våpen havner!
(Foto: Katharina Widvey)
Publisert: 8. mai 2024