Næringsmidler med opprinnelse i områder okkupert av Israel skal merkes med hvilket område produktet kommer fra, og at det kommer fra en israelsk bosetting dersom det er tilfelle. Dette melder regjeringen på egne nettsider.
Det er særlig vin, olivenolje, frukt, grønnsaker og poteter som kommer fra de aktuelle områdene.
Utenriksdepartementet viser til en avgjørelse i EU-domstolen fra november 2019 der det slås fast at israelske produkter fra okkuperte områder må merkes særskilt slik at forbrukerne ikke blir villedet.
Palestinakomiteen mener at merkeordningen er et lite steg i riktig retning, men det er ikke nok.
Klikk her for å se sendingen i Dagsnytt atten
— Det er bra at regjeringen markerer at Israels okkupasjon av Vestbredden og bosettingen er ulovlig. Det er i tråd med internasjonal lov og FN-resolusjoner. En merkeordning er et lite steg i riktig retning, men det eneste som vil holde Israel ansvarlig ville vært å innføre et forbud mot varer fra okkupert land. Nå overlates folkeretten til forbrukerne, sier Line Khateeb, leder av Palestinakomiteen.
Onsdag var hun i Dagsnytt Atten og diskuterte saken sammen med Arbeiderpartiets Åsmund Aukrust og FrPs Himanshu Gulati.
Klikk her for å se sendingen i Dagsnytt Atten.
Produkter fra israelske kolonier har tidligere vært merket med Israel som opprinnelsesland, men heretter må det framgå av merkingen at produktene kommer fra de israelske bosettingene, som er bygget på okkupert land i strid med folkeretten. Det gjelder varer fra både Vestbredden og Golanhøydene.
— FNs sikkerhetsråd har flere ganger slått fast at ingen av medlemslandene i FN bør gi Israel assistanse som er spesielt tilknyttet bosettingene på okkupert område. Når vi importere varer fra bosettingene medvirker vi til krigsforbrytelser. Et forbud mot bosettervarer er ikke en boikott, men snarere en forpliktelse til å følge opp gjentatte FN-resolusjoner som sier at de israelske koloniene er ulovlige, sier Line Khateeb.