Stans salg og bruk av legemidler fra Teva, Ratiopharm og Actavis!

Visste du at når du handler på norske apotek, så kan du helt uforvarende komme til å støtte israelsk økonomi?

Det israelske legemiddelfirmaet er en av verdens største produsenter av generiske legemidler, og er en betydelig aktør i den israelske økonomien. Selskapet er den største legemiddelleverandøren både på det israelske markedet og i de okkuperte palestinske områdene, som Vestbredden og Gaza.

Ettersom Israel implementerer en rekke restriksjoner på import av varer, fører dette til at Teva tjener penger på det palestinske markedet og på Israelsk okkupasjon.

Norske apotek selger varer produsert av Teva. Pinex smertestillende er ett eksempel. Sjekk pakningsvedlegg for Teva og de Teva-eide selskapene Ratiopharm og Actavis dersom du ikke vil støtte apartheidstaten Israel.

Oversikt: Alternative legemidler til Teva

Israelske selskaper får operere fritt

Det palestinske legemiddel-markedet er ifølge Paris-protokollen, som er en del av Oslo-avtalen, underlagt israelske tollbestemmelser og godkjenningsordninger. Denne avtalen skulle være midlertidig, men Israel har brukt sin makt som okkupant til å fortsette denne praksisen. Det betyr at bare legemidler som er godkjent av israelske helsemyndigheter kan importeres til Palestina. Det er heller ikke noe krav om arabisk tekst på medisinpakningene. Alt er gjort for at israelske selskaper skal få operere fritt på Vestbredden og i Gaza.

For palestinsk farmasøytisk industri er situasjonen stikk motsatt. De har vanskeligheter med å skaffe råvarer, og eksport er nesten umulig. Palestinske produkter kan ikke selges i det annekterte Øst-Jerusalem. Fra Gaza er det, også i fredstid, forbudt å eksportere legemidler.

Rimelige legemidler fra India, Kina og arabiske land er i praksis ikke tilgjengelig. Resultatet av alt dette er dyrere legemidler for palestinerne, superprofitt for Teva og andre israelske selskaper, i tillegg til at det er umulig for palestinerne å bygge opp egen industri.

Klikk her for å lese en mer detaljert artikkel om hvorfor vi boikotter Teva

Nasjonale og Internasjonale forpliktelser

Både FN og Den internasjonale domstolen (ICJ) legger stor vekt på at palestinerne må få selvbestemmelse i eget land. Denne erkjennelsen er grunnlaget for at Norge anerkjente Palestina som egen stat i mai 2024. ICJ sa i sin uttalelse i juli i år at okkupasjonen av Vestbredden, Øst-Jerusalem, Golan og Gaza er ulovlig. FN har lenge bedt sine medlemsland om ikke å investere i selskaper som bidrar til den ulovlige okkupasjonen.

Skjermdump fra Palestinakomiteen i Norges Instagram-konto

Utenriksdepartementet advarer norske selskaper mot å mot «å bidra til å opprettholde Israels ulovlige tilstedeværelse i Palestina, det vil si på Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem, og i Gaza.»

I pressemeldingen som ble sendt ut 17.oktober sa utenriksministeren at «… Slik handel og næringsvirksomhet kan bli forbundet med grove brudd på menneskerettighetene og humanitærretten, og vil i visse tilfeller kunne bli ansett som å bidra til at disse bruddene kan fortsette. Derfor fraråder regjeringen norske selskaper fra å drive handel og næringsvirksomhet som bidrar til å opprettholde den ulovlige israelske tilstedeværelsen på det okkuperte palestinske territoriene».

Teva er uten tvil med på å opprettholde de ulovlige bosettingene. De tjener grovt på okkupasjonen.

Stans støtten til okkupasjonen

Dette er grunnlaget for at Palestinakomiteen ber om at all omsetning og bruk av legemidler fra det israelske selskapet Teva og de Teva-eide selskapene Ratiopharm og Actavis stanses. Alle innkjøp av deres produkter er en indirekte støtte til Israel, og dermed til deres sannsynlige folkemord i Gaza og okkupasjonen av Palestina.

Når Teva utelukkes, vil det være et viktig signal om at vi ikke kan godta Israels krig og okkupasjon. Det vil være et signal om at vi stiller oss solidarisk med palestinerne i deres strid for en egen stat.

Vi har utarbeidet en liste over alternative medisiner. Klikk her for å se denne listen.

Spørsmål kan rettes til Palestinakomiteen i Norge på bds@palestinakomiteen.no

Publisert: 23. oktober 2024