Tekst: Kjersti Nordby
Palestinakomiteens fagligutvalg
Den 1. januar gikk 75 palestinske arbeidere til full streik ved Yamit-fabrikken i den israelske industrielle kolonien i Geshori, Tulkarem. Selskapet produserer vannfiltreringssystemer for det globale markedet. De streikende krever menneskelige arbeidsforhold, bedre lønn, rett til sykefravær og ferie, og en pensjonskasse. Lønna har ligget under minimumssatsene i flere tiår. Israelske ansatte ved samme bedrift har fulle rettigheter i henhold til israelsk lov.
Selskapet vil ikke etterkomme et eneste krav. Bedriftseieren Ofer Talmi er ikke bare motivert av kapitalistiske interesser for å redusere produksjons-kostnadene, men også av hans overbevisning om at palestinere ikke skal ha de samme rettighetene som israelere.
«Hver (palestinsk) ansatt som tjener mer enn minstelønn, vil få sparken. I stedet ansetter jeg en annen, en som er billigere, en uten israelsk ID. De som jobber her, bør vite at de jobber i et selskap jeg eier, og jeg er en som vet at landet Israel tilhører Israels folk, og jeg vil ikke la en palestinsk arbeider bli knyttet til staten Israel på noen måte».
Ofer Talmi fabrikkeier
Talmi ba nylig de israelske arbeiderne om å holde seg hjemme på grunn av nedstenging i Israel, med full lønn. Dette setter et ekstra press på bedriften. Midt i en omfattende nedstenging har arbeidsgiver kalkulert med at de palestinske arbeiderne sørger for å overholde tidsfrister overfor kundene.
Den palestinske New Federation of Trade Unions (NU) har nylig oppfordret den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO), International Trade Union Confederation (ITUC ) og fagforeninger over hele verden til legge press på internasjonale selskaper som handler med Yamit, om å avslutte sine forbindelser med dem.
Slike selskaper bør minnes på at de handler med et selskap som er bygget ulovlig på stjålet palestinsk land, i strid med folkeretten. De må få greie på at å fortsette å kjøpe Yamits produkter betyr at de tråkker over palestinske arbeidstakerrettigheter. Det fordobler deres medvirkning til det israelske apartheidregimet som henter inn fortjeneste på ryggen på utnyttede palestinske arbeidere.
Den israelske fabrikken ligger på konfiskert palestinsk land – en såkalt industriell sone eller rettere sagt en industriell koloni. Disse sonene er en stor og viktig del av israelsk økonomi, basert på kolonisering, apartheid og utbytting. Tulkarms beliggenhet er ypperlig for plassering av en industriell sone, midt på «den grønne linja», midt på den israelske apartheidmuren.
Muren fører til at sikkerhetsoppbudet er omfattende i området. Det er kort avstand til det israelske markedet, og de israelske fabrikkeierne kan utnytte fordelen med underbetalt palestinsk arbeidskraft og manglende lovverk, unntatt fra israelsk arbeidslovgivning. Det fører til lønninger langt under israelsk minimumslønn, minimalt med rettigheter og manglende regler for farlig arbeid.
For å presse de streikende kutter bedriften all lønn, ansetter streikebrytere og samtidig legger press på de streikende til å bryte med fagforeninga. Men de streikende er fast bestemt på å fortsette til deres krav er oppfylt. Et internasjonalt støttearbeid begynner å ta form. I Norge har LO i Oslo og Oslo Bygningsarbeiderforening vedtatt støtte. Bruk dem gjerne som mal og ta opp saken i din egen fagforening.
NU oppfordrer folk til å støtte en rettferdig streik og bygge en boikott av Yamit-fabrikken. Vi må trappe opp arbeidet til støtte for palestinernes kamp for deres rettigheter og å få slutt på israelsk apartheid.
«Støtteerklæringene spiller en utrolig viktig rolle i å styrke de streikende. Solidaritetsbrevene vi så langt har mottatt fra våre brødre og søstre i forskjellige fagforeninger over hele verden, er avgjørende for å legge press på den israelske arbeidsgiveren til å møte våre krav. Hver gang vi mottar støtte, sier vi «vi er ikke alene.»
Mohammed Blaidi, generalsekretær NU og Khalil Shehab, leder for streikekomiteen
Vi kan bare være sterke gjennom støtte fra vennene våre rundt om i verden. Faglig enhet over landegrensene må samles rundt ett hovedmål: å realisere sosial rettferdighet og å avslutte imperialistisk og kolonialistisk undertrykkelse og utnyttelse, ikke bare i Palestina, men også over hele verden.»
Du kan sende støtte via e-post til New Federation of Trade Unions (NU). Send gjerne en kopi til Palestinakomiteens fagligutvalg. Støttespillere har opprettet en egen Facebookside her.
Brazil
CSP-Conlutas – the Brazilian Labor and Peoples federation
Euskadi
LAB trade union
Ireland
Irish Congress of Trade Unions ICTU
Norway
Landsorganisasjonen (LO) i Oslo
Construction Workers Union Oslo
Scotland
UCU-University and College Union
North Lanarkshire Trade Union Council
Scotland
UCU-University and College Union
North Lanarkshire Trade Union Council
I Norge har LO i Oslo og Oslo Bygningsarbeiderforening
vedtatt støtte. Bruk dem gjerne som mal og
ta opp saken i din egen fagforening.