– Norge må stille Israels fascistregjering til ansvar!

Godt over 100 mennesker troppet opp utenfor Utenriksdepartementet tirsdag 24.januar for å kreve at regjeringen fordømmer Israels drap på palestinere. 

Det var Palestinakomiteen i Oslo og KFUK-KFUM Global som stod bak demonstrasjonen.

– Israel har fått den mest ekstreme, fascistiske og diskriminerende regjeringen noensinne, sa Line Khateeb, leder av Palestinakomiteen.

Så langt i år er 17 palestinere drept på Vestbredden. Volden mot palestinere har økt, og den nye, høyreekstreme regjeringen i Israel lover enda verre tider fremover.

– De vil utvide de ulovlige bosettingene i okkuperte Palestina, og nylig beordret Israels nye sikkerhetsminister, Itemar Ben-Gvir politiet å fjerne det palestinske flagget fra alle offentlige steder. Norge kan ikke lenger sitte stille i båten, de må holde Israel ansvarlig for brudd på internasjonal lov, fastslo Khateeb.

2022 var det dødeligste året for palestinere på Vestbredden siden 2005. I desember stemte FNs generalforsamling frem en resolusjon som ber den Internasjonale FN-domstolen vurdere lovligheten av den israelske okkupasjonen, men Norge avstod fra å stemme. Oljefondet er største investor i selskaper knyttet til de ulovlige bosettingene, med 139 milliarder kroner.

Disse holdt appell: 

Gjertrud Sæther, leder av AUF Oslo
Eitay Mack, israelsk menneskerettighetsadvokat
Emil Nordvik, leder for politisk utvalg for rettferdig fred i KFUK-KFUM Global
Line Khateeb, leder av Palestinakomiteen i Norge

Paroler:

Still Israel til ansvar for brudd på internasjonal lov
Stopp de ulovlige bosettingene
Oljefondet ut av okkupasjonen
Stopp volden mot palestinere
Palestinske flagg skal få vaie fritt

Bildet er fra en markering utenfor UD tatt ved en annen anledning.

Publisert: 24. januar 2023