Palestinakonferansen 2021

Fellesutvalget for Palestina inviterer til Palestinakonferansen 2021. Frokost fra kl 08.30. Konferansen starter kl 9.00. Årets konferanse setter fokus på to hovedtemaer – gjenoppbyggingen av Gaza etter krigen i mai og palestinsk opposisjon og motstand.

EU og Verdensbanken anslår at det vil koste mellom 290 og 380 millioner dollar å gjenoppbygge de materielle ødeleggelsene etter den siste krigen i mai. Samtidig er de humanitære konsekvensene nærmest ufattelige.

Årets konferanse spør derfor: Hvem er økonomisk ansvarlige for å gjenoppbygge Gaza? Hvor lenge kan beleiringen av Gaza fortsette uten inngripen fra det internasjonale samfunnet? Hvordan påvirker fire kriger på ni år en befolkning der nesten halvparten er barn?

Panel: Birgitte Lange, generalsekretær i Redd Barna, Henriette Westhrin, generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Åsmund Aukrust, Ap i Utenrikskomiteen med ordstyrer: Jørgen Jensehaugen, seniorforsker ved PRIO

I juni brøt det ut protester i Palestina som en reaksjon på at den fremtredende aktivisten og kritiker av de palestinske selvstyremyndighetene (PA), Nizar Banat, ble drept i palestinske sikkerhetsstyrkers varetekt.

Drapet utløste demonstrasjoner mot det mange palestinere ser på som en korrupt, undertrykkende og ineffektiv palestinsk ledelse. Demonstrasjonene ble også drevet frem av at det første palestinske valget på 15 år ble avlyst.

Ifølge Amnesty har PA møtt demonstrantene med brutal vold, og Human Rights Watch sier at PA har arrestert, mishandlet og torturert opposisjonelle. På den ene siden kjemper palestinerne mot en brutal og undertrykkende israelsk okkupasjon, mens de på den andre siden risikerer å bli møtt med vold fra palestinske styrker dersom de viser misnøye med PA.

Vi spør: Hvordan er det å være ung menneskerettighetsaktivist i Palestina i dag? Hvilke politiske virkemidler kan sikre en langvarig løsning for Palestina og Israel? Hvordan kan en mer samlet palestinsk befolkning påvirke utsiktene for en rettferdig fred med Israel?

Panel (på videolink): Shawan Jabarin, General Director of Al-Haq (palestinsk menneskerettighetsorganisasjon), Inès Abdel Razek, Advocacy Director of the Palestine Institute for Public Diplomacy (PIPD), Issa Amro, menneskerettighetsaktivist fra Hebron med ordstyrer: Line Khateeb, leder i Palestinakomiteen i Norge

Påmelding her (for å beregne mat og ev. smittesporing). Les mer på FB her.

Publisert: 1. november 2021