Derfor markerer vi Palestinadagen!

29. november markeres FNs internasjonale dag for solidaritet med det palestinske folk. Dagen markeres med å heise det palestinske flagget i mange av landets kommuner. Heng gjerne opp et palestinsk flagg hjemme hos deg selv og bli med på markering!

29. november 1947 vedtok FNs generalforsamling å dele Palestina i en jødisk og en palestinsk stat. Kort tid etter begynte sionistiske styrker å fordrive palestinere fra hjemmene sine. I 1948 proklamerte staten Israel sin opprettelse på 77 prosent av palestinernes hjemland, i strid med FNs delingsplan. Krigen ble starten på det palestinerne kaller al-nakba (katastrofen) da 750.000 palestinere ble drevet på flukt fra sine hjem, og 531 palestinske landsbyer ble ødelagt i løpet av et drøyt år.

75 år senere er Palestina fortsatt ikke en selvstendig stat. Vestbredden og Gazastripen er okkupert under israelsk militært styre, og palestinere opplever nå den største katastrofen siden Nakba i 1948.

I løpet av de siste 54 dagene er minst 14 800 mennesker drept i israelske rakettangrepene mot Gaza. 6000 av de drepte er barn. Nesten 80 prosent av alle i Gaza er på flukt. 46 000 hjem er helt ødelagt og mer enn 234 000 hjem er skadet. Totalt er 60 prosent av alle boliger i Gaza skadet eller ødelagt av israelske bombeangrep. Det er brukt eksplosiver som tilsvarer to atombomber.

På Vestbredden fortsetter koloniseringen av palestinsk land med bygging av muren og de ulovlige israelske bosettingene. 231 personer, av dem 59 barn er drept siden 7.oktober. 1200 mennesker er drevet ut av hjemmene sine av den israelske hæren eller ekstreme jødiske bosettere.

En måte å vise støtte og solidaritet til det palestinske folket er å holde Israel ansvarlig for brudd på folkeretten og støtte opp under det ikke-voldelige arbeidet med BDS, boikott, deinvesteringer og sanksjoner av Israel inntil okkupasjonen opphører.

Bli med å markere Palestinadagen og stå sammen med oss i krav om en varig våpenhvile og varig slutt på okkupasjon og apartheid!

Line Khateeb, leder av Palestinakomiteen i Norge.

Det palestinske flagget vaiet utenfor Rådhuset i Oslo 29. november i fjor. Foto: Ylva Holm-Torsteinson

Publisert: 28. november 2023