En plan uten fred

«Århundrets avtale» visker ut Palestina fra kartet og gir Israel grønt lys til å sementere en allerede eksisterende apartheidpolitikk overfor palestinerne.

President Donald Trump lanserte tirsdag ettermiddag sin mye omtalte «fredsplan» for Palestina og Israel. Trump lanserte planen i Det hvite hus med Israels president Benjamin Netanyahu ved sin side, foran et pro-israelsk publikum. Palestinerne, som ikke har vært med på å forhandlingene, var ikke tilstede under lanseringen. De har hele tiden vært tydelige på at de avviser planen.

Signer opprop: Nei til Trumps apartheidplan!

Leder av Palestinakomiteen, Kathrine Jensen, sier at alt med Trumps «fredsplan» er problematisk:

– Utgangspunktet for planen er grunnleggende feilslått fordi dette er stormaktløsninger over hodene på det palestinske folk og et grelt eksempel på umyndiggjøring av palestinere og uthuling av internasjonal lov. Palestinerne forventes å akseptere å aller nådigst få noen smuler, men på en rekke betingelser. 

I henhold til planen vil Israel kunne annektere de folkerettsstridige bosettingene på Vestbredden, samt Jordandalen. De palestinske flyktningene, som ifølge FN har rett til å returnere til sitt hjemland, har ingen plass i Trumps plan.

– Palestinerne avviser, forståelig nok, denne annekteringsplanen. Norge og verdenssamfunnet må fordømme dette forsøket på å sette til side internasjonal lov og å undergrave palestinernes rettigheter, sier Jensen.

Planen slår også fast at Jerusalem er Israels «udelelige hovedstad». Palestinerne er isteden forespeilet en hovedstad i Abu Dis-området, som ligger nord for Jerusalems gamleby og bak Israels folkerettsstridige separasjonsmur.

Kathrine Jensen ser planen som en et ledd i en amerikansk Midtøsten-politikk som i stadig større grad favoriserer Israel.

– Den er en videreføring av det sporet som er tråkket opp de seneste årene med USAs anerkjenning av Jerusalem som Israels hovedstad og påfølgende ambassadeflytting, anerkjenning av israelsk suverenitet over de syriske Golanhøydene og endrede syn på bosettinger som brudd på folkeretten. Alt dette i strid md internasjonal lov. For ikke å glemme USAs kutt i støtten til UNRWA  som sørger for blant annet skole og helsetjenester til palestinske flyktninger.

Mahmoud Abbas, president for de palestinske selvstyremyndighetene, sa tirsdag at han takker «tusen ganger nei» til planen, som han kaller en konspirasjon.

Slik vil en fremtidig palestinsk stat se ut, ifølge Trumps «fredsplan».


Publisert: 29. januar 2020