Gaza i mitt hjerte – Lan Marie Nguyen Berg

Lan Marie Nguyen Berg tok til sosiale medier og oppfordret folk til å ta standpunkt! Oppfordringen ble møtt med et raserianfall uten like fra pro-israelske krefter. Bergs innlegg gjengis her i sin helhet med full tillatelse.

På et område som er mindre enn Oslo, bor to millioner palestinere i det som i praksis er et åpent fengsel. Den Israelske blokaden fra 2007 og stadige bombeangrep de siste årene gjør leveforholdene forferdelige. Menneskene på Gazastripen lever med et ødelagt helsesystem, ekstrem fattigdom, høy arbeidsledighet, uten en funksjonerende infrastruktur og med brutale oppvekstsvilkår for barn og unge.

Lan Marie Nguyen Berg

En kollektiv avstraffelse av en befolkning som i utgangspunktet ikke hadde gjort noe annet galt enn å være i veien, da vestlige land ville gjøre opp for våre synder under annen verdenskrig. Og nå bomber Israel denne overbefolkete lille stripen igjen.

«Men dette er ikke en krig mellom to likeverdige parter. Det er en historie med gjentatte og systematiske overgrep mot palestinere.»

Palestinske helsemyndigheter melder om at 69 er drept, blant dem 17 barn. I de Israelske bombeangrepene i 2008 og 2014 ble flere tusen palestinere drept på Gazastripen. Ingen skal måtte oppleve å leve i frykt for bomber, missiler eller terrorangrep, slik både palestinske og israelske barn og voksne gjør i dag og har gjort i mange tiår.

Men dette er ikke en krig mellom to likeverdige parter. Det er en historie med gjentatte og systematiske overgrep mot palestinere. Det er en historie der Israel gang på gang bruker sin overmakt til å ekspandere. Og en historie der verdenssamfunnet står lammet tilbake, og ser på det som i praksis er krigsforbrytelser.

I går og i dag skulle mange på Gaza feire Id. Isteden har barn, gamle og unge klamret seg til hverandre, livredde i bomberegnet. Jeg har funnet fram sjalet og fornyet medlemskapet i Palestinakomiteen i Norge. Meld deg inn i dag. Støtt Norsk Folkehjelp eller andre. Og bli med og krev at Norge må bruke sitt sete i sikkerhetsrådet til å fordømme Israels blokade og angrep på palestinske sivile.

Publisert: 14. mai 2021